[Science news] - Bonen zonder grenzen

di 21 mrt.

Plantentuin Meise bewaart in zijn zadenbank een van de meeste diverse collecties wilde bonen (Fabaceae) ter wereld. Deze verzameling heeft tot doel de genetische diversiteit van deze groep te bewaren voor wetenschappelijk onderzoek en veredelingsdoeleinden. Voor de Plantentuin was het dan ook vanzelfsprekend om het Europese citizen science project INCREASE te steunen, waarbij burgers uit heel Europa worden uitgenodigd om een aantal bonenrassen (gecultiveerde) te kweken bij hun thuis. De verschillende bodem- en klimaatomstandigheden in Europa en de waarnemingen die iedere deelnemer zal vastleggen via een downloadbare app, zullen zorgen voor een schat aan wetenschappelijke gegevens. 

Daarom steunden we in februari de Europese oproep door 200 Belgen te zoeken die zich voor dit project wilden inzetten. "Door burgers in heel Europa de kans te bieden om bonen te telen, stellen we hen in staat om de waarde van deze diversiteit op grote schaal te ontdekken. Daarom aarzelde Plantentuin Meise geen moment om zich bij dit project aan te sluiten," verklaarde Filip Vandelook, directeur onderzoek van de Plantentuin. De resultaten overtroffen de verwachtingen. Van de 9293 deelnemers in Europa eindigde België dankzij onze promotie-inspanningen op de vierde plaats met 1404 inzendingen, na Frankrijk (1628), Duitsland (2218) en Italië (2279)! 

Als partner van INCREASE is Plantentuin Meise erg geïnteresseerd in de resultaten die dit burgerwetenschapproject zal opleveren, en dit in lijn met met ons eigen onderzoek naar de evolutie en diversiteit van wilde bonen.