[Science news] - DiSSCo Futures

ma 6 mrt.

In februari 2023 werden de Europese projecten SYNTHESYS+, DiSSCo Prepare en MOBILISE afgerond. Dit vormt een belangrijke mijlpaal op weg naar een Europese onderzoeksinfrastructuur die alle Europese natuurwetenschappelijke collecties digitaal verenigt met gemeenschappelijke toegang, beheer, beleid en werkwijzen.

Om de resultaten van deze projecten te vieren en plannen te maken voor de toekomst, bracht het DiSSCo Futures-evenement meer dan 160 projectdeelnemers en belanghebbenden uit 28 landen in heel Europa samen. Het evenement werd georganiseerd door de Plantentuin Meise, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het AfrikaMuseum, en vond plaats in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel.

Het driedaagse programma bestond uit een groot aantal presentaties, paneldiscussies, debatten en andere activiteiten rond belangrijke thema's die in de drie projecten werden ontwikkeld. Deze thema's hadden betrekking op digitalisering, ontsluiting, infrastructuur, standaarden, organisatie en menselijke capaciteit die nodig zijn om een daadwerkelijk gedistribueerd systeem van wetenschappelijke collecties tot stand te brengen. Onderzoekers van Plantentuin Meise hebben in het bijzonder bijgedragen aan de activiteiten rond digitalisering, de ontwikkeling van standaarden en ‘linked open data’.

Na het driedaagse event werd de Algemene Vergadering van de DiSSCo gehouden, waar cruciale beslissingen werden genomen voor een vlotte overgang van DiSSCo naar de uitvoeringsfase. Bovendien aanvaardde DiSSCo het lidmaatschap van drie nieuwe Vlaamse instellingen, UGent, KU Leuven en ILVO, waardoor de band tussen de Europese infrastructuur en het DiSSCo Flanders consortium werd versterkt.