[Science news] - Succesvolle herintroductie van de Ardense dravik in Wallonië!

vr 15 jul

Positief nieuws voor het natuurbehoud waaraan de Plantentuin met trots heeft bijgedragen: de "herrijzenis" van een uitgestorven soort! Meer nog, een soort die enkel in Wallonië groeide en nergens anders ter wereld voorkomt! Het gaat om de Ardense dravik (Bromus bromoideus), vroeger overvloedig aanwezig op de speltvelden rond Rochefort, Beauraing en Comblain-au-Pont.

De grassoort werd voor het laatst in het wild gezien in 1935. Gelukkig bewaarden we zaden in onze zadenbank, waardoor de hoop ontstond dat deze dravik op een dag opnieuw in het wild zou worden geïntroduceerd.

En die grote dag is aangebroken! Dankzij de nauwe samenwerking tussen de DNF (Waals Gewest), Natagriwal, Plantentuin Meise en twee biologische landbouwers, en na vele voorbereidende stappen om de haalbaarheid van het project te garanderen, herintroduceerde men de soort met succes op een speltveld in Ciney.

Op 15 juli werd een persconferentie gehouden waarbij Sandrine Godefroid, die het project voor de Plantentuin heeft geleid, en de verschillende partners aanwezig waren. Dit succes is een mooi voorbeeld van het nut van onze zadenbank voor projecten om bedreigde soorten te redden. Lang leve de Ardense dravik!

> Lees het persbericht van de persconferentie (PDF, in FR)