[Science news] - Cyperaceae van tropisch West-Afrika

vr 25 mrt.

Plantentuin Meise heeft zopas een nieuw boek gepubliceerd: "Cyperaceae of tropical West Africa". Met meer dan 5.500 soorten wereldwijd is de Cyperaceae-familie een van de grootse families van de monocotylen, in aantal alleen voorafgegaan door Orchidaceae en Poaceae. De soorten zijn zeer wijd verspreid over de wereld en komen voor op alle continenten behalve Antarctica.

Het Afrikaanse continent is een belangrijk diversiteitscentrum voor de familie; meer dan 1.000 soorten komen er voor, waarvan vele endemisch zijn. De soorten in het oosten en het zuiden zijn zeer goed bestudeerd en de huidige kennis wordt weerspiegeld in de hedendaagse flora’s die deze gebieden bestrijken. Daarentegen waren de soorten die voorkomen in tropisch West-Afrika (hoewel ook een hotspot voor de Cyperaceae-familie) veel minder goed gekend en was de kennis nogal versnipperd. 

Dit boek heeft tot doel de kennis van de tropische West-Afrikaanse Cyperaceae te verbeteren. In de regel illustreert een paginagrote kleurenplaat elk van de 321 taxa waaruit de studie bestaat. De illustraties omvatten een representatief herbariumexemplaar en alle details die nuttig zijn voor een nauwkeurige identificatie (bloeiwijzen, aartjes, kafjes, nootjes, enz.). Indien beschikbaar zijn ook foto's opgenomen van de bloeiwijze, van de soort in zijn habitat, … Elk taxon wordt kort beschreven, meestal op basis van de persoonlijke waarnemingen en metingen van de auteurs. Verder worden ook bijzonderheden vermeld zoals de verspreiding (in het studiegebied en daarbuiten) en de ecologie. 

Identificatiesleutels voor alle genera en infragenerische taxa zijn opgenomen, evenals enkele nieuwe ‘Quick Guides’. Op basis van ervaringen in het veld en in het herbarium worden aanvullende aantekeningen over soorten gegeven. Deze bevatten informatie over de identificatie (nuttige kenmerken, scheiding van morfologisch vergelijkbare taxa, enz.) en/of verwijzen naar taxonomische of nomenclatorische kwesties.

We hopen dat dit boek onderzoekers in tropisch West-Afrika ertoe zal aanzetten hun aandacht voor deze uiterst interessante familie op te krikken. Aangezien veel van de opgenomen taxa ook voorkomen in andere tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, zal het ongetwijfeld nuttig zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in Cyperaceae.


Cyperaceae of tropical West Africa
par Mesterházy, A., Browning, J. & Verloove, F.
ISBN 9789492663313
D/2022/0325/003

Te koop via onze webshop