[Science news] - Ontdekking van een nieuw groenwiergenus in de afgelegen Stille Oceaan

di 22 feb

 

  De Zuidelijke Line-eilanden in de centrale Stille Oceaan behoren tot de meest afgelegen eilanden op aarde. Hun koraalriffen worden beschouwd als een van de meest ongerepte ter wereld, hoewel ze ook te lijden hebben onder de dreiging van klimaatverandering. De kennis over de mariene biodiversiteit van deze afgelegen eilanden is fragmentarisch en gegevens over de diversiteit van zeewieren zijn er bijna niet.

Tijdens twee recente expedities werd een opvallende en veel voorkomende groenwier waargenomen die niet onmiddellijk kon worden geïdentificeerd. Morfologisch en moleculair onderzoek wees uit dat de alg een nieuwe soort en een nieuw genus vertegenwoordigde, die Brilliantia kiribatiensis werd gedoopt. De genusnaam verwijst naar de heldere kleur, en de soortnaam verwijst naar de eilandnatie Kiribati waartoe de Line-eilanden behoren. De nieuwe soort heeft een zeer eenvoudige morfologie, bestaande uit onvertakte filamenten, en kenmerkt zich door een unieke wijze van celdeling die slechts bij één groep groenwieren, de Cladophorales, wordt aangetroffen.

De soort komt blijkbaar alleen voor op de Zuidelijke Line-eilanden en enkele naburige eilanden. De ontdekking van een nieuwe endemisch genus heeft consequenties voor het behoud van de mariene biodiversiteit in deze afgelegen koraalriffen. Het bevestigt eerdere rapporten waarin het unieke karakter van deze ecosystemen werd benadrukt en de noodzaak werd onderstreept voor meer onderzoek en voor de bescherming van deze vooralsnog ongerepte mariene habitats, met name in het licht van de klimaatverandering.

De ongerepte koraalriffen van de Zuidelijke Line-eilanden herbergen een unieke biodiversiteit.

Credit: Jennifer Smith

Brilliantia kiribatiensis met zijn eenvoudige morfologie en typische heldergroene kleur.

Credit: Jennifer Smith