[Science news] - Nieuwe koffiesoort ontdekt door medewerkers Plantentuin Meise

di 11 jan

Dr. Piet Stoffelen, botanicus van de Plantentuin en gespecialiseerd in de diversiteit van koffie in Centraal-Afrika, publiceerde onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Adansonia, de officiële beschrijving van de koffiesoort ‘Coffea rizetiana’, die nieuw is voor de wetenschap.

Deze soort hoort van nature thuis in ZW-Kameroen, een hotspot voor koffiediversiteit, maar is wellicht al uitgestorven in het wild.

“Dit is een schrijnend voorbeeld van hoe het gesteld is met de biodiversiteit”, zegt Piet Stoffelen, “soorten verdwijnen nog voor ze gekend zijn door de wetenschap”.

Gelukkig bestonden er in dit geval nog de zogenoemde ‘ex-situcollecties’, dat zijn verzamelingen van levende planten buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied. Concreet gaat het hier over de koffiecollectie in Bassin Martin (Réunion) en de collectie van Plantentuin Meise (België).

De nieuwe soort verschilt van andere koffiesoorten door o.a. zijn grote, zwarte, zeer vlezige vruchten. Arabicakoffie (Coffea arabica) en robustakoffie (Coffea canephora) zijn de twee best gekende soorten, omdat ze grootschalig geteeld worden voor ons dagelijks bakje troost. Wereldwijd staat de teller van het aantal gekende soorten koffie op 111. Daarvan zijn er 55 in de laatste 40 jaar beschreven door wetenschappers. Dat Piet Stoffelen met deze soort niet aan zijn proefstuk toe is, bewijst het aantal soorten die door zijn hand werden beschreven: maar liefst 9!

Plantentuin Meise zet in op het behoud van plantensoorten in de wereld, door onderzoek, door het bewaren van soorten voor de toekomst in de collecties, maar ook door bewustmaking van het grote publiek. Ruim 60% van de wilde koffiesoorten zijn met uitsterven bedreigd door de vernietiging van natuurlijke habitats en de klimaatverandering. Daarom is naast de bescherming van het natuurlijk leefmilieu het bewaren van deze diversiteit in veldcollecties en botanische tuinen belangrijk.

 

Link naar het wetenschappelijk artikel : https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/adansonia/43/26