Persbericht

 

Wetenschappers voorspellen in een nieuw alarmerend rapport dat 3 van de 4 onbeschreven plantensoorten al met uitsterven worden bedreigd.

Nieuw rapport ‘status 2023 van planten en paddenstoelen in de wereld’ in enkele cijfers:

  • 77 % van de nog niet ontdekte plantensoorten al op voorhand bedreigd

  • 45 % van alle gekende bloemplanten bedreigd

  • aantal soorten paddenstoelen op 2,5 miljoen geschat; 90% nog niet wetenschappelijk beschreven

  • sinds 2020: 18.800 nieuwe soorten planten en paddenstoelen beschreven door wetenschappers

  • 32 blinde vlekken biodiversiteit op de wereldkaart

Meise, 10/10/2023 - Een indringend nieuw rapport over de status van planten en paddenstoelen in de wereld (State of the World's Plants and Fungi 2023), vandaag gepubliceerd door de Royal Botanic Gardens Kew (UK), onthult alarmerende gegevens over de toestand van de biodiversiteit in de wereld en kritieke hiaten in onze kennis. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit 25 open-access wetenschappelijke artikelen van 200 internationale onderzoekers, waaronder wetenschappers van Plantentuin Meise.

Drie van de vier planten worden met uitsterven bedreigd

Momenteel zijn er 350.000 soorten planten die een naam dragen en werden beschreven door wetenschappers. Daar moeten er naar schatting nog minstens 100.000 aan toegevoegd worden. Dat is een race tegen de klok want van van deze ‘onbeschreven’ plantensoorten is 77% al op voorhand bedreigd. Maar ook van de bloemplanten die wel al gekend zijn, heeft 45% de status ‘bedreigd’. De orchideeënfamilie (Orchidaceae), de peperfamilie (Piperaceae), de bromeliafamilie (Bromeliaceae) en de aronskelkfamilie (Araceae) zijn de vier plantenfamilies die het meest worden bedreigd. Deze alarmerende cijfers doen de dringende oproep van wetenschappers om nieuw ontdekte soorten ook als bedreigd te beschouwen, luider klinken. Er moet snel actie worden ondernomen om ze te beschermen.

Nieuwe schatting van 2,5 miljoen schimmels onthult groot hiaat in kennis

Het rapport onthult ook hiaten in de kennis: tot nu toe kregen slechts 155.000 soorten schimmels officieel een naam, maar wetenschappers schatten dat er wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen soorten zijn. Meer dan 90% van de soorten blijft dus onbekend voor de wetenschap! Sinds het begin van 2020 zijn meer dan 18.800 nieuwe soorten planten en schimmels geregistreerd, wat de ongelooflijke diversiteit benadrukt die nog ontdekt moet worden. Helaas zijn veel nieuwe plantensoorten al bedreigd of uitgestorven tegen de tijd dat ze officieel worden benoemd en erkend als nieuw voor de wetenschap. Dit is bijvoorbeeld het geval met de nu uitgestorven "watervalorchidee", Saxicollela deniseae.

32 blinde vlekken in de biodiversiteit wereldwijd

Het rapport, een titanenwerk, is de vrucht van hard werken door 200 wetenschappers van 102 instellingen uit 30 landen. Het geeft ons het beste overzicht van de planten- en paddenstoelenbiodiversiteit tot nu toe, maar het legt ook blinde vlekken bloot. In 32 landen op onze planeet is de kennis van planten en paddenstoelensoorten ondermaats. Wetenschappers hebben geen idee wat daar nog te ontdekken valt. 44% van deze blinde vlekken bevinden zich in tropisch Azië.

Wetenschappers pleiten voor meer en beter uitwisseling van wetenschappelijke kennis

Tot slot roepen wetenschappers ook op tot een betere uitwisseling van open-access wetenschappelijke kennis. Een recente studie door onderzoekers van RBG Kew, Plantentuin Meise en het Natural History Museum in Londen toont aan dat slechts 23% van de collegiaal getoetste studies tussen 2012 en 2021 open access werden gepubliceerd, ondanks het feit dat de meeste soortenrijke gebieden ter wereld zich in lage- en middeninkomenslanden bevinden. Om het gebrek aan gegevens in deze regio's aan te pakken, natuurbehoud te ondersteunen en taxonomische capaciteit op te bouwen, roepen wetenschappers tijdschriften op om auteurs uit deze landen vrij te stellen van publicatiekosten.

Tijdens het symposium dat van 11 tot 13 oktober in RBG Kew in Londen wordt gehouden, zullen deskundigen en onderzoekers van over de hele wereld de bevindingen van dit rapport bespreken.

 

Dit vijfde ‘State of the World's Plants and Fungi’ rapport van RBG Kew is een wake-up call over de wereldwijde toestand van de biodiversiteit van planten en roept op tot dringende actie om onze kostbare flora te beschermen.

Persinfo:
Perscontact

 

Nuttige links