Begonia

Alles voor de sier

Gedurende de 19de en de 20ste eeuw was de Belgische horticultuur wereldvermaard. Denk onder meer aan camelia’s, orchideeën, bromelia's, begonia’s en azalea’s. Heel wat van die oude variëteiten zijn verdwenen uit de moderne teelt, omdat ze niet meer voldoen aan de vereisten of omdat ze uit de mode zijn.

Hoewel de focus van botanische tuinen ligt op het bewaren van wilde plantensoorten, bewaart Plantentuin Meise ook een aantal erfgoedcollecties van oude Belgische cultuurvariëteiten. Deze vormen naast hun erfgoedwaarde ook een belangrijke genenpoel voor de toekomst.

Voorbeelden van de rijk gevulde en kleurrijke collecties zijn Begonia rex (20 cultuurvariëteiten), Codiaeum (60), Ficus (30) en Pelargonium (45). Recenter werden ook potazalea’s (Rhododendron simsii – 45 cultuurvariëteiten), jarenlang het uithangbord van de Gentse Floraliën, en Fuchsia (180) toegevoegd. Je kan deze groepen bewonderen in het Plantenpaleis en in de oranjerie van de Groene Ark. In het Rhododendronbos ontdek je dan weer de kleurrijke collectie ‘Harde Gentse’ azalea’s, op zijn mooist in de maand mei. Voor de camelia’s wandel je in april naar het Bloementheater.

De Belgische sierteelt staat vandaag wat minder in de kijker, maar heeft nog steeds een uitstekende reputatie. Op het verzamelplein aan de parking ontdek je een aantal recente variëteiten uit onze sierteeltsector.  In de Rozentuin maak je kennis met het werk van onze rozenveredelaars. Een tip voor hoogzomer: onze uitgebreide collectie hortensia’s (Hydrangea’s) van Belgische origine.