Groene vingers gezocht! Om thuis mee bonen te planten

Plantentuin Meise roept iedereen met een moestuin, balkon of terras op om mee te doen aan het Europees burgerwetenschapsproject, INCREASE.  Dit project streeft er naar een aantal bonenrassen door burgers op te laten kweken in de verschillende bodem- en klimaatcondities van Europa. Hoe meer mensen deelnemen en gegevens verzamelen, hoe beter dit het wetenschappelijk onderzoek zal bevorderen.


Zin om mee te doen?

Door je te registreren voor 28 februari help jij mee de agro-biodiversiteit in stand te houden. Met de hulp van jou en andere burgers kan de groei van meer dan 1000 lokale variëteiten van gewone bonen vergeleken worden over heel  Europa op een nooit geziene schaal.  

Je bent niet alleen!

Reeds 4600 Europese burgers hebben zich geregistreerd om dit jaar bonen op te kweken. Het project zoekt nu nog 200 Belgen die willen deelnemen om de invloed van onze Belgische bodem en klimaat op de bonenrassen te meten. Deelnemen is zeer eenvoudig door de Increase CSA app te downloaden en te registreren. 

Praktisch

  • download de Increase CSA app 
  • registreer je via de app nog voor 28 februari
  • ontvang het setje van ongeveer vijf bonenrassen via de post
  • volg instructies voor het opkweken van de bonen in de moestuin, op een terras of balkon
  • observeer en fotografeer de bonen terwijl ze groeien en bloeien
  • maak van je mooiste foto’s een fotoalbum van je bonen van zaad tot plant en deel dit via de app
  •  oogst tenslotte de bonen, proef ze en verdeel ze verder
  • via de App, kan iedereen al zijn bevindingen, weetjes, lokale tradities
    recepten of smaakervaringen delen met de andere deelnemers in Europa 
  • de bonen die je ontvangt, kunnen struik- of klimbonen zijn. De kans dat je beide types ontvangt is groot dus voorzie zeker een klimhulp voor de bonen! 
    Meer info over het experiment is terug te vinden op de INCREASE website

 

 

Heb jij ook een boontje voor een boon?

Bonen en peulvruchten in het algemeen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, vezels, ijzer en mineralen, en zijn dus zeer gezond. Als we over bonen praten, bedoelen we meestal één soort, de gewone boon of Phaseolus vulgaris die van oorsprong afkomstig is uit Centraal- en Zuid-Amerika. De witte bonen, zwarte bonen, nierbonen, prinsessenbonen en snijbonen zijn allemaal verschillende variëteiten binnen deze bonensoort. 

Wist je dat?

Plantentuin Meise zelf ook een zeer diverse collectie van meer dan 100 wilde bonensoorten bewaart in de zadenbank? De wilde verwanten van de gecultiveerde bonen (die gebruikt worden voor het experiment INCREASE) zijn een belangrijke bron van genetische diversiteit. Deze genenrijkdomkunnen we aanwenden om de bonen van de toekomst te helpen aanpassen aan klimaatverandering en ziektes. Dit project laat toe om geïnteresseerde burgers over heel Europa te laten kennismaken met de grote diversiteit van bonen.  Daarom heeft Plantentuin Meise ook geen moment geaarzeld om zijn schouders mee onder dit project te zetten.