Ilex

Hulst, weet je er echt alles al over?

Hulst of Ilex associëren we met Kerst. Zowel Romeinen als Kelten gebruikten al hulst voor decoratie tijdens winterfeesten. Wist je dat het de enige wintergroene loofboom is die van nature in deze streken voorkomt?

En wist je ook dat het een lievelingsplant is van de adminstrateur-generaal van de Plantentuin, Steven Dessein? Als je in deze zaal omhoog kijkt, zie je hulstblaadjes op het plafond… Om beide redenen besloten we deze zaal Ilex te noemen.

Rode bessen en stekelige bladeren, daar denken we aan bij hulst.  Er is nochtans heel wat variatie in bladvorm en -kleur en zelfs in kleur van de bessen. Een hulstsoort, Ilex crenata, gebruiken we sinds de intrede van de buxusmot zelfs als buxusvervanger.

Ilex is een giftige plant, om die reden ook een bekende bij de wetenschappers in de Plantentuin. Hun expertise wordt regelmatig ingeroepen bij de identificatie van planten waarmee een ongelukje gebeurde. De rode bessen van de hulst zijn niet alleen aantrekkelijk voor volwassenen maar ook voor kinderen. Oppassen dus!