Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 

Microcostatus elisabethianus, een nieuwe kiezelalgensoort opgedragen aan kroonprinses Elisabeth
 

Meise – 28 november 2019. De biodiversiteit op Antarctica blijkt veel rijker dan algemeen werd aangenomen. Dat bewijst de ontdekking van een nieuwe kiezelalgensoort op één van de eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. Bioloog Bart Van de Vijver (Plantentuin Meise) ontdekte samen met zijn collega Luc Ector (Luxembourg Institute of Science and Technology) dit jaar een nieuwe algensoort op de Crozet-archipel. De kleine alg kreeg de naam Microcostatus elisabethianus en werd vernoemd naar kroonprinses Elisabeth.Kiezelwieren of diatomeeën zijn microscopisch kleine algen die gekenmerkt worden door hun uitwendig schaaltje dat volledig opgebouwd is uit siliciumdioxide (SiO2), zeg maar glas. Wereldwijd zijn ze één van de meest diverse algengroepen. Ze dragen een belangrijk steentje bij in de strijd tegen de CO2-toename en zijn daarbij ook verantwoordelijk voor bijna 25% van de wereldzuurstofproductie. Kiezelwierschaaltjes hebben een zeer sierlijke tekening die uniek is voor elke soort en die het mogelijk maakt om de soorten van elkaar te onderscheiden. Het zijn vaak echte natuurlijke juweeltjes.

Dat het nieuwe algje de naam kreeg van kroonprinses Elisabeth is niet toevallig. Wanneer wetenschappers 100 % zeker zijn dat ze een nieuwe soort ontdekt hebben, volgt een maandenlange procedure om deze onbekende soort een naam te geven. De resultaten toonden aan dat de nieuwe soort behoort tot het kleine geslacht Microcostatus, vandaar het eerste deel van de naam. Nieuwe dier- en plantensoorten worden vaak genoemd naar personen om hen eer te bewijzen. Toen in 2009 de nieuwe Belgische zuidpoolbasis plechtig werd geopend op Antarctica, kreeg deze de naam mee van onze kroonprinses: prinses Elisabethbasis. Hoewel in de buurt van de basis helaas nog geen kiezelwieren werden aangetroffen, wilden beide Belgische wetenschappers toch een soort naar onze kroonprinses vernoemen, 10 jaar na de opening van de Elisabethbasis. De nieuwe soort is voorlopig enkel waargenomen in bodemmonsters op een klein sub-Antarctisch eilandje van de Crozet-archipel in de Indische Oceaan en is tot nu toe de enige soort uit zijn groep in het hele gebied.

De beschrijving van Microcostatus elisabethianus werd recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plant Ecology and Evolution dat uitgegeven wordt door de Plantentuin Meise.


Persinfo:  

Contact: Bart Van de Vijver  + 32 2 260 09 4   - bart.vandevijver@plantentuinmeise.be

Wetenschappelijk artikel: https://doi.org/10.5091/plecevo.2019.1600

Foto's: https://drive.google.com/drive/folders/1006Qotv2b544w5XuSzayHXlLbdcNzIuq?usp=sharing