Rosa

De Plantentuin houdt van rozen…

Het herbarium bewaart het unieke ‘Herbier des Roses’, een herbarium van het geslacht Rosa, van over alle continenten verzameld door plantkundige François Crépin tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Dit herbarium is van onschatbare waarde voor rozenonderzoek overal ter wereld.  

De bibliotheek bezit een uitzonderlijke collectie boeken en historische illustraties over rozen, zoals die van Pierre-Joseph Redouté, John Lindley en Carl Gottlob Rössig.  

In de Rozentuin zetten we de botanische roos in de spotlights. Meer dan 100 verschillende soorten zijn volgens verwantschap aangeplant in een landschappelijke tuin ontworpen als 2 verweven spiralen. Recent DNA-onderzoek leverde de informatie voor deze unieke aanpak. Volg de spiralen, en leer hoe wilde rozensoorten vanuit Azië naar Amerika en Europa migreerden. Met die wilde rozen is de mens aan het kruisen gegaan en zo werd onze tuinroos geboren. De geschiedenis van de rozenteelt vertellen we aan de buitenkant van de Rozentuin. We plantten hier vooral resistentie selecties en winnende planten van rozenkwekers van bij ons.