Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht

Nieuw online platform voor Centraal-Afrikaanse Flora

 
Meise – 26 juli 2019. Vandaag lanceert Plantentuin Meise een nieuwe website met toegang tot de gegevens van 6750 plantensoorten die voorkomen in Centraal-Afrika (Dem. Rep. Congo, Rwanda en Burundi).

Het oude, reeds bestaande platform was aan vernieuwing toe en daarom wordt  www.floredafriquecentrale.be in het leven geroepen. De vernieuwde website bevat naast een aantal belangrijke, nieuwe mogelijkheden om data te bestuderen ook nog ruim 2200 gedetailleerde illustraties. Het uiteindelijke doel is om het volledige seriewerk Flore d’Afrique centrale met zijn ca. 11.000 soorten elektronisch te ontsluiten.  Onderzoekers van de Plantentuin zijn al tientallen jaren bezig met het schrijven van deze flora,  een monnikenwerk dat zeker nog eens 15 jaar in beslag zal nemen.

Opvallend aan de nieuwe website is de ingebouwde link met het virtueel herbarium van Plantentuin Meise, www.botanicalcollections.be waarop alle 1,2 miljoen Afrikaanse herbariumexemplaren te consulteren zijn. Een groot deel van deze herbariumcollectie ligt aan de basis van het werk voor Flore d’Afrique centrale. Beide portals werden ontwikkeld binnen het DOE! project (Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties), in samenwerking met een extern IT-bedrijf en gefinancierd door de Vlaamse Overheid.Het ontsluiten van deze gegevens is van groot belang voor het beheren en behouden van de botanische diversiteit in tropisch Afrika. Plantentuin Meise is wereldwijd het meest toonaangevende instituut voor informatie over planten én paddenstoelen uit Centraal-Afrika. Ieder jaar komen enkele honderden experts van over de hele wereld naar Meise om daar de collecties te bestuderen en onderzoek te verrichten in samenwerking met de onderzoekers van de Plantentuin. Veel van dat onderzoek vormt de wetenschappelijke basis voor het beschermen van de unieke diversiteit van Centraal-Afrika.

Over het Vlaams Agentschap Plantentuin Meise:

Plantentuin Meise, op slechts 3 km van het Brusselse Atomium, is een botanische tuin van wereldformaat. Op 92 ha zijn niet minder dan 18 000 plantensoorten te bewonderen, waarvan meer dan de helft in het Plantenpaleis groeit, één van de grootste serrecomplexen in Europa.
Plantentuin Meise is naast een toeristische attractie tevens een onderzoeksinstelling waar tropische en Europese plantkunde centraal staat. Hierbij hoort een bibliotheek en één van de grootste herbaria ter wereld. De Plantentuin heeft ook een bewarende taak: onderzoeksprogramma's, plantencollecties en de zadenbank zijn erop gericht om zoveel mogelijk planten voor de toekomst te bewaren.


Persinfo:  

Contact: Marc Sosef, 02 260 09 56, GSM 00 31 6 38 15 13 53 marc.sosef@plantentuinmeise.be
Foto's:
 https://drive.google.com/drive/folders/15D4eHqhyoAKgEjA6vuY8R3fwDhklaw39?usp=sharing