Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 
 

De aronskelk staat in bloei in Plantentuin Meise!

Meise - 11 juni 2022 - 12:50 uur.

De 'bloem' van de aronskelk is in de Plantentuin opengegaan op 11 juini 2022. Dit is de 16e geregistreerde bloei in Meise. De reuzenaronskelk meet 255 cm. Het heeft de vorige records verslagen. Die van 2016 was 237 cm.

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), algemeen bekend als 'stinkbloem' of 'penisbloem', is een zeldzame soort die enkel in de tropische bossen van Sumatra in het wild voortkomt. Een titaan die ook zijn naam eer aan doet, want hij heeft de grootste 'bloem' ter wereld!

De bloei duurt slechts een kleine 48 uur en is zowel visueel als op vlak van geur een spektakel. De karakteristieke geur van rottend vlees dat door de reuzenaronskelk wordt verspreid, is bedoeld om in zijn natuurlijke omgeving bestuivende insecten aan te trekken.

De bloei is ook een gelegenheid om de aandacht te vestigen op deze endemische en bedreigde plant uit Sumatra, waarvan de habitat, de tropische regenwouden, dramatisch aan het verdwijnen is door ontbossing. 

Op beide bloeidagen (11 & 12/06) blijft het domein open tot 21.00 u. (kassa tot 19.30 u.!)  zodat iedereen de kans krijgt om de reuzenaronskelk te bewonderen.

 

Plantentuin Meise 225 jaar

Plantentuin Meise bestaat dit jaar 225 jaar. De enige bloei van dit topstuk is dan ook een mooi kado! Om dit rijke verleden te vieren, is de Plantentuin op zoek naar  de mooiste verhalen en herinneringen  aan de Plantentuin en … wie weet ook de reuzenaronskelk! De Plantentuin bundelt de mooiste foto’s en verhalen in een digitaal verjaardagsalbum. Bezorg je meest bijzondere foto (samen met je naam en het jaar waarin de foto genomen werd) via 225@plantentuinmeise.be of post ‘m op Instagram met #225jaarplantentuin.

 

Info pers

Meer informatie over de reuzenaronskelk: