Projecten om kennis te delen

Big Picnic

Van 2016 tot 2019 neemt Plantentuin Meise samen met 13 Europese landen en Oeganda deel aan een Europees Horizon 2020-project rond voedselzekerheid. Co-creatie staat centraal: samen met jou, je vereniging of je werkgever creëren we een tentoonstelling, evenement, debat of science-café. 


Op www.bigpicnic.net vind je een overzicht van het project en de acties van de verschillende partners.
 

Onze voorbije Big Picnic activiteiten


Duurzame catering onder de loep

Ruim een kwart van alle warme maaltijden wordt niet thuis bereid. Maar slagen bedrijfs- en schoolkeukens erin om gezonde, lekkere en vooral ook duurzame maaltijden te bereiden? Big Picnic nam de catering in de Plantentuin onder de loep. Via een enquête achterhaalden we wat onze collega’s graag op het menu zien staan en in welke mate gezondheids- en duurzaamheidsoverwegingen een rol spelen bij hun keuze. Gewapend met cijfermateriaal deden we ook aanbevelingen.
Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid bereidt jaarlijks bijna één miljoen warme maaltijden voor Vlaamse ambtenaren. Big Picnic lanceerde campagnes om hen meer bewust te maken van het belang van duurzame en gezonde maaltijden op het werk.


‘Discovering the face behind the food’

Op 25 maart 2017 organiseerden we ‘Discovering the face behind the food’, de eerste activiteit in het kader van de ‘Your food, our food’-campagne van Big Picnic. Met vijftien deelnemers van Rwandese, Angolese, Nigeriaanse, Ghanese, Franse en Letse origine deelden we herinneringen aan eten en trokken we de serres in op zoek naar planten met een verhaal - verhalen over hoe planten voedsel en drank leveren, hoe ze mensen helpen genezen, welke symbolische connotaties ze hebben... Voor de deelnemers was het een unieke ervaring, een vaak ontroerend ‘weerzien’ met planten.
Voor de educatiemedewerkers van de Plantentuin leverde de activiteit een schat aan informatie op, die we in de toekomst zullen kunnen gebruiken tijdens workshops, rondleidingen en expo’s. In de toekomst zal deze activiteit permanent aangeboden worden voor de ‘Café Combinne’-groepen van Vormingplus. Andere etnisch diverse groepen zijn steeds welkom!

 
Moestuinieren met de Cardijnschool

Zoveel mogelijk mensen (opnieuw) in contact brengen met de oorsprong van hun voedsel: dat is een van onze doelstellingen binnen het Big Picnic-project. 
In afwachting van een grote sociale moestuin, die in 2020 opengaat in de ommuurde tuin van de Oranjerie, oefenen we dit jaar het moestuinieren alvast 'in het klein'. Leerlingen van de Cardijnschool, een school voor buitengewoon onderwijs in Anderlecht, verzorgden dit voorjaar de beplanting en het onderhoud van onze vierkante-meter-moestuintjes. Leerlingen én leerkrachten waren heel enthousiast.
"Het was zalig. Het mooie weer, de tuinen, de prachtige narcissen... Groenten zaaien, varen op het vlot, buiten picknicken... Onze leerlingen waren enthousiast. Vandaag hadden enkele ouders in de agenda van hun kinderen geschreven hoe blij ze waren met de uitstap. Voor mij was het de eerste keer dat ik meekwam, maar jullie bereiken heel veel doelen door op een aanschouwelijke manier en met heel veel geduld vaardigheden en attitudes aan te bieden. We werden zeer goed begeleid door Marc, onze gids."  (Inge Loyez, leerkracht Cardijnschool)


African Diaspora Agrofood Forum 

Op 25 april 2018 vond in Plantentuin Meise het ‘African Diaspora Agrofood Forum’ plaats – een organisatie van PAEPARD en The Foodbridge vzw, in samenwerking met het BigPicnic-project en de Plantentuin. Ondernemers uit de Afrikaanse diaspora ontmoetten er financiers, beleidsmakers en onderzoekers die hun projecten kunnen helpen groeien. Wetenschappers van de Plantentuin lichtten er hun onderzoek naar koffie, bananen en eetbare tropische paddenstoelen toe.


Wetenschapscafé

Op 17 mei 2018 organiseerde Plantentuin Meise het wetenschapscafé ‘Biodiversiteit en je bord’. Brengt biodiversiteitsverlies ons dagelijks bakje troost in gevaar? Bepalen bijen de smaak van ons fruit? Waarom verdwijnen steeds meer bestuivende insecten, en wat kunnen we eraan doen? Wetenschappers van binnen en buiten de Plantentuin lichtten hun onderzoek rond deze thema’s toe.

Big Picnic kalender

 Er zijn voorlopig geen events in België ingepland.

Onderzoeksprojecten


Plantentuin Meise neemt als onderzoeksinstelling regelmatig deel aan onderzoeksprojecten, in samenwerking met onze universiteiten of in internationale consortia.  Meer info hierover vind je op de wetenschapspagina's.