Persbericht


#HOMEsafari
21 & 22 mei: Ga mee op safari dwars door België!

 

Op 21 en 22 mei, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Biodiversiteit, bundelen verschillende partners (*) hun krachten en nodigen ze iedereen uit voor een heuse speurtocht naar biodiversiteit door heel België! Gedurende twee dagen brengen alle partners samen de biodiversiteit in België in kaart; dit zijn alle wilde planten en dieren in en rond elk huis, in het stukje braakland achter de hoek, in het park, of in één van de vele natuurgebieden die ons land rijk is.

 

Op het programma

 

Plantentuin Meise (21-22 mei) en Plantentuin Gent (21 mei) organiseren een BioBlitz op zoek naar de wilde planten en dieren die zich schuilhouden in deze prachtige botanische tuinen. In Meise is het dubbel feest want Plantentuin Meise viert dit jaar zijn 225ste verjaardag. Bezoekers kunnen deelnemen aan de BioBlitz, luisteren naar lezingen over fauna en flora, deelnemen aan workshops, excursies, kinderactiviteiten en nog veel meer. 
 

In het Natuurreservaat De Westhoek in De Panne kan iedereen op zaterdag 21 mei mee speuren naar ongewenste invasieve plantensoorten zoals onder andere de rimpelroos. In kader van het LIFE DUNIAS project zullen deze planten vervolgens verwijderd worden zodat de kenmerkende duinnatuur zich weer kan herstellen. Contrat de rivière Senne nodigt iedereen uit om op zondag 22 mei op safari te gaan langs het 17 kilometer lange oude kanaal Charleroi-Brussel waar te zien zal zijn hoe het LIFE RIPARIAS en LIFE Belini project de handen in elkaar slaan om de natuurwaarde van deze groen-blauwe corridor te verbeteren. In Wallonië opent Natagora de deuren van zijn natuurgebieden en kan het publiek de vele vrijwilligers ontmoeten die deze gebieden onderhouden en kan ze helpen bij het inventariseren van de soorten die in deze gebieden leven. Tot slot kan elke natuurliefhebber op zaterdag 21 mei in het Parc de la Chartreuse in Luik deelnemen aan een “biodiversiteitspuzzel”.

 

Burgerwetenschap

 

We hebben nog veel soorten te ontdekken in ons land en daarom willen we iedereen in België aanmoedigen om deel te nemen.  

Dankzij de app ‘ObsIdentify’ is het gemakkelijk om de planten en dieren rondom ons te identificeren! De vondsten worden dan opgeslagen in de grote gegevensbank ‘waarnemingen.be’ van Natuurpunt en Natagora. Op die manier is de wetenschap weer een stukje vooruit geholpen. Want hoe meer gegevens, hoe beter we de natuur in kaart kunnen brengen.

 

Nieuwsgierig naar de natuur? Jong en oud, ga mee op avontuur en word een échte natuurdetective! 

 

#HOMEsafari - Dwars door België

Word een natuurdetective! 

Wanneer? 21 & 22 mei 2022

Waar? In heel België

Wie? Van 0 tot 99 jaar oud. 

Info: home-safari.be

 

(*) De partners van #HOMEsafari: Natuurpunt, Natagora, Plantentuin Meise, Universiteit Gent, Agentschap voor Natuur en Bos, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Contrat de rivière Senne,de LIFE-projecten DUNIAS, RIPARIAS en BELINI, DiSSCo Flanders, Alien CSI, lacYme asbl en #SamenVoorBiodiversiteit.

 

#HOMEsafari wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Biodiversiteit en is een actie van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit, die bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties die zich mobiliseren om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen. Meer informatie en aansluiten bij de beweging.

 

#HOMEsafari, in ‘t kort
Ga op 21 en 22 mei op safari dwars door België: in elke tuin, op de hoek van de straat, of tijdens één van de vele natuuractiviteiten die plaatsvinden dit weekend. #HOMEsafari nodigt het publiek uit om twee dagen lang op zoek te gaan naar wilde planten en dieren in de vier uithoeken van het land. Met behulp van een smartphone en de ObsIdentify app, of in het spoor van natuurexperten, geven de planten en dieren onderweg al hun geheimen prijs. Natuurliefhebbers, jong en oud, ga met ons mee op avontuur en word een echte natuurdetective! 

Info en programma: https://home-safari.be.

 

Foto’s:

https://drive.google.com/drive/folders/1dyyHdQ-Bs1DW3jw6yWn6-JMo58R3OAFU?usp=sharing

Perscontact:

Koen Es - Plantentuin Meise - pers@plantentuinmeise.be

of één van de partners van #HOMEsafari (https://home-safari.be/partners) :

(*) Dit project wordt medegefinancierd door het LIFE Programma van de Europese Unie.