Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 

Plantentuin Meise publiceert jaarverslag 2021
 

[Meise, 29 maart 2022] - Het jaarverslag ligt er, vers van de pers! Je leest er alles over het reilen en zeilen van de Plantentuin. Ondanks een bewogen jaar, vooral omwille van Covid-19, was 2021 een vruchtbaar jaar voor de hele Plantentuin. 

‘’In 2021 hebben we de Plantentuin verder ontwikkeld als een volledig toegankelijk en kwaliteitsvol groengebied. De opening van twee nieuwe ingangsgebouwen was een belangrijke mijlpaal, net als de creatie van verschillende nieuwe tuinen waarin we actief de interactie met de bezoekers stimuleren. Deze vernieuwingen vallen nu al in de smaak. Ondanks beperkingen door COVID-19 steeg het aantal bezoekers naar een record van 227.689. Hiermee liggen we op schema om 250.000 bezoekers te halen in 2025.’’, aldus Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise.

Wat de collecties betreft, werd de digitalisering van de herbariumspecimens voltooid en zijn meer dan drie miljoen specimens beschikbaar op het onlineportaal. Fase 1 van de Groene Ark, het gloednieuwe, ultramoderne kassencomplex is klaar. De tuiniers verhuisden met man en macht alvast een deel van de planten naar hun nieuwe stek. De Groene Ark brengt planten samen volgens hun ecologische behoeften en volgens zes verschillende klimaatregimes. 

Via het wetenschappelijk onderzoek werd de kennis van de plantendiversiteit verder vergroot: een beschrijving van 53 nieuwe soorten; de studie van de genetische diversiteit van koffie, bonen en wilde bananen; een herbebossingsproject in de Democratische Republiek Congo; een programma voor het verzamelen van zaden van bedreigde plantensoorten in België... 
 

Al deze projecten stellen de Plantentuin in staat toekomstige uitdagingen beter aan te gaan nu de instelling dit jaar haar 225ste verjaardag viert en zorgen voor een hoopvolle blik op de toekomst. Het feestjaar 2022 staat in het teken van deze verjaardag en dit zal met verschillende activiteiten gevierd worden.

> Download het jaarverslag hier.