Musa

Bananen met zaden?

De banaan is een van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld. In onze streken kennen we vooral de dessertbanaan, maar in vele gebieden is de banaan een belangrijke zetmeelbron. Sommige soorten leveren ook vezels.

Onderzoekers proberen de bestaande soorten steeds verder te verbeteren. Door het steeds verder veredelen gaan er eigenschappen verloren. Wilde soorten hebben deze nog wel. Onze gecultiveerde soorten hebben ook geen zaden meer. Wilde bananen vormen nog zaden, dus kunnen we ze makkelijk in onze zadenbank bewaren en zo de genetische diversiteit veilig stellen voor de toekomst. De collectie van Plantentuin Meise bevat zaden van een 20-tal verschillende soorten. Ze wordt uitgebouwd door onderzoekers van Plantentuin Meise en KU Leuven. Het onderzoek focust op de genetische oorsprong van onze gecultiveerde bananen.

In de Groene Ark kweken we nieuwe bananenplanten op uit een deel van de zaden uit onze collectie. Wanneer deze planten op hun beurt zaad geven, kan dit verspreid worden naar andere botanische tuinen. Zo houden we de genetische diversiteit in stand.