[Science News] - Plantentuin Meise verwelkomde het 3e congres van de International Euphorbia Society

do 5 jun.

In 2011 starttede samenwerking tussen de International Euphorbia Society en Plantentuin Meise, naar aanleiding van de inrichting van de serre “Savanne en moessonwoud”. De vereniging schonk toen de eerste Euphorbia-exemplaren aan de Plantentuin. Kort daarna trad Thomas Cammaerts, verantwoordelijke voor de succulentencollectie van de Plantentuin, toe tot de raad van bestuur van de vereniging. Vandaag is hij vicevoorzitter.

De samenwerking tussen de vereniging en de Plantentuin is de afgelopen jaren gestaag uitgebouwd. Jaarlijks ontvangt de Plantentuin nieuwe plantensoorten die voorheen nog ontbraken in de collectie. Daarnaast brengen leden van de vereniging geregeld een bezoek aan de tuin om stekken te nemen, waarmee zij de genetische diversiteit en gezondheid van hun eigen verzameling waarborgen. Door intensieve netwerking ontstaan bovendien regelmatig nieuwe schenkingen, wat de samenwerking verder versterkt.

Een kleurrijke derde editie

“De derde editie van het congres van de International Euphorbia Society, die plaatsvond in de Plantentuin Meise op 24 en 25 mei, was des te specialer omdat ze het 20-jarig bestaan van de vereniging markeert,” legt Thomas Cammaerts uit. “Het congres was ook het moment om een nieuwe richting in te slaan: de start van wetenschappelijk onderzoek naar de Euphorbia-collectie van de Plantentuin, met als doel deze nog meer te valoriseren als referentiecollectie. Het zou trouwens al om de grootste Euphorbia-collectie ter wereld gaan.”

Een groene ark voor de Euphorbia’s

De Euphorbia-collectie van Plantentuin Meise is een essentiële bron voor het behoud van deze planten. Veel soorten worden in hun natuurlijke habitat met uitsterven bedreigd door erosie, klimaatverandering, stroperij, gebruik in alternatieve geneeskunde of landbouwdruk. De Groene Ark, het nieuwe serrecomplex dat vorig jaar werd ingehuldigd, herbergt deze waardevolle collectie – bestaande uit 583 soorten – onder optimale klimatologische omstandigheden. “Een collectie van deze omvang is van cruciaal belang om het voortbestaan van deze soorten op lange termijn te verzekeren,” benadrukt Thomas Cammaerts. “Jaarlijks wisselt de Plantentuin Meise ook talrijke exemplaren uit met andere tuinen om de verspreiding ervan te bevorderen.”

Het congres verwelkomde een internationaal publiek van verzamelaars, wetenschappers en kwekers uit 15 landen (Verenigde Staten, China, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Portugal…). Het tweedaagse programma belichtte de diversiteit van de Euphorbia’s via lezingen, rondleidingen en een plantenverkoop. Het evenement was ook een uitgelezen kans om de collectie van de Plantentuin in de kijker te zetten, kennis te delen en nieuwe samenwerkingen op te starten.

 
 

 

 

Zet mij op de wachtlijst