[Science News] - DiSSCo Flanders 2.0 gaat van start in Plantentuin Meise
Op 28 april 2025 verwelkomde Plantentuin Meise haar partners voor de officiële lancering van DiSSCo Flanders 2.0, een nieuw project dat het gemakkelijker zal maken om natuurwetenschappelijke collecties in Vlaanderen te raadplegen en te onderzoeken. Het evenement bracht partners samen van universiteiten, musea en onderzoeksinstellingen om terug te blikken op eerder werk en toekomstplannen te bespreken.
DiSSCo Flanders 2.0, ondersteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO), maakt deel uit van het bredere Europese initiatief DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections), dat natuurwetenschappelijke collecties uit 23 landen samenbrengt in één digitaal netwerk. Het doel is om miljoenen specimens van planten-, dieren-, fossielen- en mineralen makkelijker vindbaar, bruikbaar en deelbaar te maken.
“Deze collecties zijn van onschatbare waarde voor ons begrip van de natuur, klimaatverandering en de geschiedenis van onze planeet”, zei Maarten Trekels, DiSSCo Flanders coordinator. “Maar veel van deze collecties zijn moeilijk toegankelijk en slechts beperkt online beschikbaar. DiSSCo werkt eraan om dat te veranderen door fysieke specimens om te zetten in hoogwaardige digitale versies die wereldwijd gemakkelijk door wetenschappers gevonden en gebruikt kunnen worden.”
Vlaanderen speelt een belangrijke rol in deze inspanning. Het DiSSCo Flanders-team digitaliseert lokale collecties en gebruikt technologieën zoals artificiële intelligentie om deze informatie beter te organiseren en te koppelen aan andere gegevens, zoals soortnamen, DNA-sequenties en literatuurgegevens.
Het project betrekt ook het brede publiek. Via het DoeDat.be-platform kan iedereen helpen door online taken uit te voeren, zoals het transcriberen van labels van specimens. “Dankzij opleiding, nieuwe technologie en publieke betrokkenheid helpt DiSSCo Flanders 2.0 om de rijke en diverse collecties van Vlaanderen te bewaren en beschikbaar te maken voor wetenschappers, studenten en nieuwsgierige geesten wereldwijd”, benadrukt Frederik Leliaert, promotor van het project.