[Science News] - Taxonomy Recognition Day 2025
“Name It to Save It”, dat is de slogan van Taxonomy Recognition Day 2025, die op 23 mei 2025 in heel Europa wordt gevierd om de wetenschapstak die het leven op aarde benoemt, classificeert en beschermt in de spotlight te zetten.
Van de Canarische Eilanden tot Noorwegen, van Portugal tot Griekenland zetten meer dan 30 instellingen, waaronder Plantentuin Meise evenementen op touw zoals lezingen, debatten, rondleidingen, praktische activiteiten en netwerkmomenten, allemaal bedoeld om het bewustzijn over de cruciale rol van taxonomie in onze wereld te vergroten.
Wat velen niet weten is dat Plantentuin Meise, jaarlijks een 60-tal organismen ‘beschrijft’. Dit wil zeggen dat 60 planten, paddenstoelen, kiezelwieren, … die nieuw zijn voor de wetenschap, een naam krijgen en een wetenschappelijke beschrijving van hoe ze eruitzien. Ter gelegenheid van Taxonomy Recognition Day 2025 heeft Plantentuin Meise zo een recent beschreven soort, Cyperus kilelai, uitgekozen als soort van het jaar. Deze soort staat symbool voor zowel veerkracht als kwetsbaarheid vanwege zijn opmerkelijke ecologie en de bedreigingen waarmee hij wordt geconfronteerd om te overleven.
Waarom taxonomie belangrijk is
Een miljoen soorten organismen zijn momenteel met uitsterven bedreigd - veel van hen zijn nog onbekend voor de wetenschap. Het benoemen van een soort is de eerste stap naar het beschermen ervan. Taxonomie speelt een cruciale rol in landbouw, geneeskunde, natuurbehoud en beleidsvorming. Zonder taxonomie kunnen we de biodiversiteit die ons allen in stand houdt niet volledig begrijpen, beschermen of herstellen.
“Taxonomie is meer dan het benoemen van soorten, het gaat om het begrijpen en beschermen van het levensweb”, zegt Michael Magee, communicatieverantwoordelijke voor het TETTRIs-project (Taxonomy Education, Training and Tools for Research in Science). “Nu soorten in een ongekend tempo verdwijnen, is het werk van taxonomen nog nooit zo urgent geweest. Als we ze niet benoemen, kunnen we ze ook niet redden.”
Taxonomie in Meise
In Plantentuin Meise vormt taxonomie de kern van onze missie. Onze onderzoekers bestuderen planten in België en over de hele wereld door middel van wetenschappelijke expedities en met behulp van unieke middelen: een levende collectie van meer dan 20.000 plantensoorten, een herbarium met meer dan 4 miljoen gedroogde specimens en een grote zadenbank. Deze middelen stellen hen in staat om de plantendiversiteit beter te begrijpen, nieuwe soorten te ontdekken - zelfs nu nog - en actief bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit.
65 soorten nieuw voor de wetenschap
Duizenden soorten planten, algen en schimmels moeten nog ontdekt worden. Elk jaar verkennen wetenschappers van Plantentuin Meise de ecosystemen van de wereld en bestuderen ze exemplaren in de beroemde collecties van de tuin. In 2024 hebben ze 65 soorten beschreven en benoemd die nieuw zijn voor de wetenschap (24 diatomeeën, 2 levermossen, 16 schimmels, 3 korstmossen en 20 planten), naast een nieuwe plantenfamilie en vijf nieuwe geslachten.
Meer informatie over deze nieuwe soorten en het taxonomische werk van de Plantentuin is beschikbaar in ons jaarverslag over 2024, dat hier kan worden gedownload.
Door het werk van zijn taxonomen helpt Plantentuin Meise ervoor te zorgen dat de stamboom van het leven gezien, bestudeerd en beschermd kan worden voor toekomstige generaties. Elke nieuw benoemde soort is meer dan een label. Taxonomie zorgt ervoor dat geen enkele soort onzichtbaar blijft en geen enkele soort onopgemerkt uitsterft.
Ga voor meer informatie over Taxonomy Recognition Day 2025 naar tettris.eu/trd