[Science News] - Een lederen jas gemaakt uit paddenstoelenleer? Duurzame mode echt laten groeien, het kan!

ma 19 mei

Onderzoekers blijven de mogelijkheden uitpluizen om een alternatief te vinden voor traditioneel leer en zijn synthetische tegenhangers. De afdeling microbiologie van de VUB heeft mycelium - het ondergrondse netwerk van schimmeldraden - onderzocht als mogelijkheid.

En het resultaat mag er zijn! ‘Fungal Skin: Macro', is een jas gemaakt van in het lab gekweekte schimmeldraden. PhD-onderzoeker Annah-Ololade Sangosanya stelde haar jas tentoon tijdens de Modeweek 2025 van Milaan. Dit levende textiel biedt een ecologisch en esthetisch uniek alternatief voor synthetisch leer, omdat het 100% biobased en biologisch afbreekbaar is. Het kleurverloop werd verkregen zonder gebruik van kleurstof, wat het materiaal extra duurzaam maakt.

‘Fungal Skin: Macro' is een van de eerste grote stukken dat gecreëerd  is uit paddenstoelenleerHet is een cruciale stap in de richting van het opschalen van deze innoverende technologie. Hoewel dit prototype veelbelovend is voor de toekomst van het materiaal, is er meer kennis en onderzoek nodig om het te perfectioneren.

Mario Amalfi, één van onderzoekers van Plantentuin Meise, gespecialiseerd in paddenstoelen,  werkt sinds januari 2025 mee aan dit project om meer inzicht te krijgen in de verbanden tussen taxonomie, fylogenie, microscopische kenmerken en de eigenschappen van paddenstoelenleer. Deze samenwerking is essentieel om de klassieke biologische kennis te koppelen aan potentiële materiaaleigenschappen, maar ook om nieuwe potentiële stammen voor deze toepassingen te identificeren en het veld van mogelijke toepassingen van gekweekte schimmeldraden (mycelium) uit te breiden.

“Het onderzoeksveld rond paddenstoelenleer is van nature al sterk interdisciplinair: biotechnologie, materiaalwetenschap en ontwerp komen er samen. Maar wat tot nu toe ontbrak — en misschien wel het belangrijkst is — was een diepgaand begrip van het organisme zelf en de enorme diversiteit aan schimmeldraden. De samenwerking met Plantentuin Meise stelt ons in staat om de grenzen van dit materiaal verder te verkennen. Dankzij de uitgebreide kennis van Mario over schimmelbiodiversiteit ontdekken we nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden waarvan we eerder niet wisten dat ze bestonden”, zegt Annah-Ololade.

Naast het kledingstuk zelf vertelt deze jas een verhaal, een reis van petrischaal naar draagbaar textiel. Bij het jasje hoort een video die het hele proces vastlegt, van het kweken van het materiaal in het lab tot de uiteindelijke constructie, en die een kijkje geeft in de samensmelting tussen microbiologie en design. 


> Making-of video

> Meer info

Zet mij op de wachtlijst