Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 

Bijna een derde van de tropisch Afrikaanse flora met uitsterven bedreigd
 

Meise – 26 november 2019. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder twee van Plantentuin Meise, publiceerde een alarmerend artikel in het gerenommeerde tijdschrift Science Advances, waarin ze melden dat 31,7 % van de Afrikaanse varens en bloemplanten met uitsterven wordt bedreigd. 


De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methodiek, gebaseerd op de standaardprocedures van de internationale unie voor natuurbescherming (‘International Union for Conservation of Nature’, IUCN), waarmee ze het risico op uitsterven objectief kunnen bepalen. Met deze methodiek konden ze in één keer een grote databank analyseren. Daarin staan bijna 600.000 locatie-gegevens van alle ruim 22.000 plantensoorten die voorkomen in tropisch Afrika.

Dergelijke digitale gegevens komen steeds ruimer beschikbaar door de grote inspanningen van vele instituten die natuurhistorische collectie beheren, zoals Plantentuin Meise. Het niveau van bedreiging voor de meeste soorten zoogdieren, vogels en vissen is wel bekend. Maar met de vrij tijdrovende IUCN-methode werd dit tot nu toe voor slechts een klein percentage van de plantensoorten bepaald. De vegetatie vormt echter een zeer belangrijk element van de natuurlijke ecosystemen en er is grote behoefte aan meer inzicht in de algemene toestand daarvan.
 
De unieke databank met exacte locatiegegevens voor tropisch Afrikaanse planten, die al is ontwikkeld in het kader van verschillende andere studies, werd gebruikt om de toestand voor planten in die regio te onderzoeken. Door die te  combineren met gedetailleerde geografische gegevens over menselijke invloeden (houtkap, landbouw, verstedelijking en mijnbouw) kon het onderzoeksteam voor elke soort het potentiële niveau van bedreiging vaststellen.

De uitkomst verbaasde zelfs de onderzoekers, maar bleek bij controle eerder een conservatieve schatting dan een overdrijving te zijn. Ook werd de invloed van toekomstige klimaatsveranderingen nog niet meegenomen. De meest kwetsbare gebieden zijn te vinden in de West-Afrikaanse regenbossen, het zuidelijk deel van de Democratische Republiek Congo, Ethiopië en Centraal -Tanzania.

 


Persinfo:  

Contact: Marc Sosef,  +32 2 260 09 56marc.sosef@plantentuinmeise.be
Foto's:
 https://drive.google.com/drive/folders/1kpc60OLZ-nh-F79Wpp4KJqDN2Myj6SP6?usp=sharing
link artikel 'Science Advances'https://advances.sciencemag.org/content/5/11/eaax9444