Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht

 
Plantentuin Meise 2.0, een totale make-over:
 
State-of-the-art onthaalgebouwen, nieuwe tuinen, 
een eigentijdse toeristische beleving

 
Meise, 30 juni 2021Vandaag openden minister Hilde Crevits, (Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) en minister Zuhal Demir, (Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme) de volledig vernieuwde Plantentuin. De vernieuwingen kaderen in de verdere uitvoering van het masterplan voor de Plantentuin en de realisatie van het hefboomproject Plantentuin 2.0 van Toerisme Vlaanderen.
 
Minister Crevits: “De Plantentuin is een gerenommeerde wetenschappelijke instelling en draagt bij aan de kennis en het behoud van planten wereldwijd. Via het masterplan investeren we ook deze legislatuur 25 miljoen euro om de infrastructuur up-to-date en energie-efficiënt te maken. Het wetenschappelijk onderzoek zorgt er voor dat we de biodiversiteit in de plantentuin in stand kunnen houden. Ook het grote publiek maakt gretig kennis met de vele planten. Scholen komen op bezoek en tal van vrijwilligers steken de handen uit de mouwen om dat wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. De Plantentuin is een van dé voorbeelden om wetenschap dicht bij de mensen te brengen, dat moeten we koesteren.”
 

v.l.n.r Steven Dessein, Hilde Crevits, Zuhal Demir
 
“Jaar na jaar stijgt de interesse in botanische tuinen bij toeristen wereldwijd", weet Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Ook Plantentuin Meise heeft zich ontpopt tot een ware trekpleister voor toeristen. De afgelopen 10 jaar is het aantal bezoekers er verdubbeld. En nog ligt er heel wat potentieel voor het rapen. Met Toerisme Vlaanderen hebben we kosten noch moeite gespaard om de absolute pracht van de duizenden planten en bomen in Meise te overstijgen en de Plantentuin ook echt een gezicht te geven dat je nooit meer vergeet. Een bezoek aan de Plantentuin 2.0 is een totaalbeleving waarin je alle hoeken van de wereld ontdekt en je tegelijk honderden jaren terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Een aanrader voor jong en oud."
Nieuwe onthaalinfrastructuur
 
Plantentuin Meise verwelkomt de bezoekers voortaan op een ruim welkomstplein aan de hoofdingang. Deze ingang kreeg de naam ‘Keizerin Charlotte’ verwijzend naar de laatste bewoonster van domein waar Plantentuin gevestigd is. Rond dit welkomstplein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, Tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden. De eerste expo die tevens mee geopend wordt is ‘Straffe Koffie!’, een tentoonstelling over alle aspecten van koffie. Ook aan de andere kant van het domein, ingang Meise Dorp, werd een nieuw bezoekerscentrum in gebruik genomen. Zo kunnen de Meisenaren vanuit het centrum onmiddellijk de Plantentuin bezoeken. Dit wordt ook de toegangspoort voor de gebruikers van de geplande sneltram Willebroek-Brussel.


 
Streekinfo
 
De bezoekerscentra zijn het vertrekpunt voor vier thematische wandelingen: Mensen en Planten, de Wereldtuin, Historische Tuinen en de highlights van het seizoen. Nieuwe bewegwijzering, knooppunten en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein. In de Tuinwinkel vindt de bezoeker een mooi assortiment souvenirs en identiteitsproducten maar ook streekinfo om de regio verder te verkennen. 
 
Omhaagde tuinen
 
De twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen vlakbij de hoofdingang prikkelen alvast meteen de nieuwsgierigheid van de bezoeker. De eerste, de Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verre verleden toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden. Het bestaat uit geometrische bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: eetbare planten, geneeskrachtige en rituele planten.  
In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel maar ook voeding te kleuren.


 de Middeleeuwse tuin

Een Culinaire Tuin voor iedereen
 
Achter de Oranjerie werd de historische ommuurde tuin nieuw leven ingeblazen. De Culinaire Tuin knoopt weer aan bij het verleden. Bezoekers ontdekken er vandaag de planten die in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. Ook ligt de nadruk op de culinaire tradities van België: over bier, friet, witloof en spruitjes. 
 
Of je jong of oud bent of een beperking hebt, iedereen kan tuinieren en daar wil de Plantentuin ook volop op inzetten. Scholen, groepen en mensen met een beperking kunnen er leren over tuinieren en deelnemen aan kookworkshops. In de tuin werd daarvoor speciaal een buitenkeuken ingericht en zijn er verhoogde plantenbedden en onderrijdbare plantenbakken. 
 
De Eredreef
 
Ook de Eredreef werd helemaal heraangelegd. Zo krijgt deze laan zijn vroegere grandeur terug, maar met een modern tintje: de oude beukenlaan is vervangen door watercipressen, die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Ook de comfortstroken die de Diegemse kasseien flankeren maken het kinderwagens en rolstoelen makkelijk. De speciaal ontworpen vleermuisvriendelijke verlichtingspalen met zitbanken maken het geheel af. 
 
Een nieuwe permanente expo
 
In het kasteel zelf is er voortaan een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Plantentuin, het domein en zijn bewoners. 
 
Voor het kasteel is een kasteeltuin in wording. Het is ontworpen als een hedendaagse interpretatie van de Franse tuin met zijn gestructureerde en geometrische stijl die zich sinds het midden van de 17e eeuw in Europa heeft ontwikkeld. Het kasteel van Bouchout krijgt zo in de komende maanden zijn Franse tuin terug, die in de loop der eeuwen was verdwenen.
 
Een ambitieuze Plantentuin
 
De nieuwe infrastructuur van Plantentuin 2.0 komt neer op een bedrag van om en bij de negen miljoen euro. Met een modern bezoekerscentrum en nieuwe tuinen kan de Plantentuin bezoekers nu een aantrekkelijke ervaring en een volledig nieuw aanbod bieden. Het is een belangrijke fase in de realisatie van het hefboomproject Plantentuin 2.0 van Toerisme Vlaanderen (3 miljoen euro) en het masterplan van de Plantentuin dat in zijn geheel gefinancierd wordt door de Vlaamse Gemeenschap met een budget van 100 miljoen euro gespreid over 12 jaar. 
 
In 2017 en 2019 waren in dit kader de inkom en noordgevel van het Plantenpaleis, de Rozentuin en het HOUTlab al opgeleverd. Andere lopende projecten zullen in 2022 worden afgerond: de bouw van een nieuw kassencomplex de ‘Groene Ark’, de herinrichting van het eiland voor het kasteel en de afwerking van de kassen van het Plantenpaleis... Al deze projecten zijn bedoeld om de toegankelijkheid te verbeteren, de gezinsvriendelijkheid te bevorderen en de plantencollecties optimaal te kunnen bewaren voor de toekomst. 
 
De renovatie van het kasteel van Bouchout en Pachthofzone, de bouw van een nieuw technisch gebouw en de bezoekersparking worden gerealiseerd tegen 2024.

 
Info pers

persdossier: https://drive.google.com/file/d/1kZlje_E_hEAKXfi836EN9_0amWZXXBWE/view?usp=sharing
fotolinkhttps://drive.google.com/drive/folders/17co2IlG6tC4WcjSWt05jRt6GWPEhilFS?usp=sharing