Musa n°70 - Zomer 2022

 

 

 

 

 

  • Plantenonderzoekers ontmoeten elkaar in Plantentuin

Op 26 april organiseerden het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), het KU Leuven Plant Instituut (LPI) en Plantentuin Meise een eerste Meet & Greet in de Plantentuin. Het doel van dit evenement was om deelnemende wetenschappers de kans te geven om elkaar en elkaars expertise beter te leren kennen, bestaande synergieën en gemeenschappelijke behoeften te identificeren. en toekomstige samenwerking te stimuleren.

Een totaal van 54 wetenschappers, uit verschillende velden van plantenonderzoek, namen deel aan het netwerkevenement.  

De deelnemers behandelden verschillende onderwerpen in speed dating stijl. Dit resulteerde in interessante discussies over potentiële onderzoeksprojecten die kunnen bijdragen tot het duurzaam voeden van de planeet. Tijdens een rondleiding achter de schermen van de Plantentuin legden de onderzoekers verdere contacten met elkaar.

Een succesvolle eerste editie van de Meet & Greet tussen plantenonderzoekers diende als voedingsbodem voor nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden. Een volgende editie kondigt zich aan, waarbij deze unieke mogelijkheid tot interactie zou worden opengesteld voor een ruimere vertegenwoordiging van Vlaamse instituten actief in plantenonderzoek.

> Meer info

 

 

  • In naam van de roos

Aan de vooravond van Week van de Bij - op zaterdag 28 mei - verzamelden 100 mannen, vrouwen, meisjes en jongens met een bijzondere rozennaam in Plantentuin Meise voor een exclusief rozenfeest. Ze vroegen aandacht voor meer biodiversiteit in onze tuinen en kregen een bijenvriendelijke roos mee naar huis. 

De initiatiefnemers ILVO/BEST-select, Viva International en Lens Roses zetten elk 4 rozen uit hun assortiment in de kijker. Van compacte bodembedekker en patioroos tot klimmende struikroos, van champagne- tot meerkleurige bloem en van grote alleenstaande bloemen tot honderd kleine bloemen in piramidevormige trossen: de variatie in deze kleine selectie bijenvriendelijke rozen is al groot. De keuze voor wie een bijenvriendelijke tuin wil, is enorm. Een overzicht, beschrijving en de verkooppunten van de 12 bijenvriendelijke rozen vind je in deze infofiche.

Op het rozenfeest in de Plantentuin was een bonte verzameling van 100 ‘Rozen’ aanwezig. Jong en minder jong, man en vrouw, met of zonder groene vingers,… maar allemaal met een verwijzing naar roos in de voor- of achternaam. Onder hen ook kunstenares Jana Roos. Zij maakte voor de gelegenheid 10 unieke illustraties van de geselecteerde rozen. Elke VIP kreeg een pakketje prints mee naar huis, maar de originele tekeningen werden op het feest geveild. Een opbrengst van €1290 gaat naar vzw Kinderkankerfonds.

 

 

  • Een geslaagde dubbele #HOMEsafari & Feest van de Biodiversiteit

Ter gelegenheid van zijn 225ste verjaardag opende Plantentuin Meise het weekend van 21 en 22 mei vanaf 5 uur 's ochtends de deuren voor een groot Feest van de Biodiversiteit. Twee dagen lang genoten bijna 3000 bezoekers van de natuur in een gemoedelijke en feestelijke sfeer.

De vroege vogels bewonderden de Plantentuin en zijn bewoners tijdens een magische dauwwandeling om dan achteraf te genieten van een heerlijk ontbijt in de Oranjerie. Uitzonderlijk bleef de Plantentuin op zaterdag open tot 23 uur en kregen bezoekers de kans om de verschillende soorten vleermuizen in het domein van dichtbij te leren kennen. Meer dan 100 gemotiveerde personen, personeelsleden en hun familie, vrijwilligers, sympathisanten,... hebben dit evenement mogelijk gemaakt door o.a. rondleidingen te verzorgen, conferenties te houden of, voor de meest artistiekelingen onder hen, op de artisanale markt ambachtelijke producten aan te bieden.

Voor het derde jaar op rij riep ook Plantentuin Meise iedereen in België op om op #HOMEsafari te gaan en mee te helpen de biodiversiteit op de kaart te zetten met behulp van de app ObsIdentify. Ter gelegenheid van de Dag van de Biodiversiteit werden, verspreid over het land, verschillende safari’s en bioblitzen georganiseerd.

 

 

  • Natura Inspiratus

Tot 30 september 2022 loopt de Biënnale Natura Inspiratus in Plantentuin Meise. Achtendertig kunstenaars 50+ uit Vlaanderen, Brussel en Nederland werden geselecteerd om één of meerdere kunstwerken te maken voor welbepaalde plekken in Plantentuin Meise. Het doel was om de kunstenaars uit te dagen en hen volop te laten inspireren door de natuur en meer specifiek door Plantentuin Meise.

De Biënnale Natura Inspiratus brengt kunst en natuur samen, benadrukt de schoonheid van beide én roept op om bedachtzamer met de natuur om te gaan. De bezoeker maakt kennis met verschillende kunstvormen: van kloswerk met ijzerdraad over sculpturen en andere artistieke kunstvormen tot een bloemperk van schilderijen. De Biënnale Natura Inspiratus is te ontdekken in 3 wandelingen. Dit unieke kunstevent is een realisatie van CULTUURVUUR vzw, een netwerk 50+ voor actieve participatie, in samenwerking met Plantentuin Meise.

 

 

  • 225 jaar Plantentuin: foto-oproep

Plantentuin Meise bestaat dit jaar 225 jaar. Om dit rijke verleden te vieren, is de Plantentuin op zoek naar  de mooiste verhalen en herinneringen  aan de Plantentuin! Zo is er het prachtige verhaal van Lieve. Zij is het meisje dat te zien is op deze foto van de opening van het domein in Meise in 1958. Ze mocht toen het kussen met de schaar vasthouden die gebruikt werd om het lintje door te knippen. Extra bijzonder is dat Lieve’s vader, Laurent Luypaert, maar liefst 40 jaar in onze Plantentuin heeft gewerkt! De herinnering van Lieve en de mooiste foto’s en verhalen bundelt Plantentuin Meise in een digitaal verjaardagsalbum, dat zowel via onze website als in de ingang van het Plantenpaleis te zien zal zijn. Iedereen kan een foto met bijhorend verhaal bezorgen via mail aan 225@plantentuinmeise.be of de foto meteen zelf delen op Instagram met de hashtag #225jaarplantentuin.

 

 

  • De nieuwe kasteeltuin

De laatste jaren legde Plantentuin Meise verschillende historische tuinen aan, zoals de middeleeuwse kloostertuin en de hedendaagse rozentuin. Wat ontbrak was een typisch Franse tuin met symmetrische patronen, buxushagen en in het oog springende exotische planten in plantvakken. Een locatie lag onmiddellijk voor de hand: tegenover het kasteel van Bouchout, dat sinds de 12e eeuw een centrale plaats inneemt op het domein. 

Op 24 juni huldigen we de gloednieuwe Kasteeltuin in. Het harde werk van de tuiniers en Griet Vanden Branden, landschapsarchitect in opleiding, resulteerde in dit mooie resultaat. Griet liet zich inspireren door een boek dat in 1738 werd geschreven door de Fransman Jacques-François Blondel, inclusief een tekening van een bloem die het boek illustreert en die in het centrum van het ontwerp werd opgenomen. Deze tuin heeft een eigentijdse uitstraling met een strakke rand van cortenstaal en hagen in verschillende bladkleuren. De centrale bloemenstructuur wordt gekenmerkt door lage hagen van lichtgroene struikkamperfoelie (Lonicera nitida), die mooi contrasteert met donkerpaarse Thunberg-barber (Berberis thunbergii 'Atropurpurea'). Hoge taxushagen (Taxus baccata) omsluiten de centrale bloem. Op deze plek werd ook een zintuiglijke maquette voor blinden opnieuw ingehuldigd, zodat de bezoekers het kasteel en zijn geschiedenis op de tast kunnen ontdekken. Specifieke planten die op de kleuren inspelen, zullen elke seizoen het hart van de tuin invullen. De opmerkelijk esthetische tuin kan je ook vanaf het dak van het kasteel bewonderen.

     
 
 

 

 

 

  • Schatten van Vlieg (01/07 - 31/08/22)
  • Pannenkoeken in ‘t groen! (02/07/22)
  • Bosbaden (03/07, 21/08, 04/09)
  • Biënnale Natura Inspiratus 2022 (tot 30/09/22)
  • Rondleidingen Biënnale Natura Inspiratus (3/07, 4/08 en 24/09)
  • Zomer wandeling (tot 21/09/22)
  • Zomer wandeling met Koning Amaryllo (tot 21/09/22)
  • 50 Kistjes Groen om samen te doen! (01/07 - 31/08/22)
  • Kookworkshops in de Tuinkeuken! (01/07, 29/07, 26/08/22)
  • Wonderweekend (13-15/08/2022)
  • Expo: Schatten op glas (tot 13/11/22)
  • Verwonder-Je-Voeten-Pad  (tot 15/11/2022)
  • GPS-zoektocht (tot 31/12/2022)

> Al onze evenementen

 
 

 

 

 

 

  • Kardoen

Kardoen (Cynara cardunculus) is een meerjarige kruidachtige plant en behoort tot de composietenfamilie. Hij komt van oorsprong uit de mediterrane regio van Europa; de snelgroeiende plant is zeer sterk en bestand tegen droogte en hitte. Het is een echte eyecatcher die thuishoort in de siertuin én de moestuin. Imposant en decoratief bereikt hij een hoogte tot twee meter, groeit breed uit met grote, diep ingesneden zilvergrijze bladeren en bloeit van augustus tot september met een weelde van blauw-paarse, distelachtige bloemen.

Als groente is kardoen een culinaire delicatesse met een smaakmengeling van bleekselderij, artisjok en schorseneer. In onze contreien is het een volledig vergeten groente maar in de mediterrane landen staat kardoen op de menukaart en kent een lange traditie die teruggaat tot de oude Grieken en Romeinen. De teelt is omslachtig, de bladstelen worden enkele weken voor de oogst ingepakt om ze te bleken en zo zacht en zoeter te maken. Enkel de hoofdnerf van het blad wordt gegeten. Verder vormen bloemdelen van kardoen de basis van bijzondere schapenkazen zoals de Spaanse Torta del Casar en de Portugese Serra da Estrela. De oliehoudende zaden zijn eetbaar en worden ook verwerkt tot biodiesel.

Artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) is het kleinere neefje van kardoen, de planten zijn nauw verwant met elkaar en gelijken sterk op elkaar. De artisjokplant is kleiner dan kardoen maar de bloemen zijn groter. Je vindt artisjok in de groenterekken: de bloemhoofdjes worden voor de bloei geoogst, het artisjokhart en de omhullende vlezige schutblaadjes worden gegeten.

In droge en warme streken zoals Californië, Australië en delen van Zuid-Amerika kan kardoen gemakkelijk verwilderen en uitbreiden en wordt daar beschouwd als een invasieve soort, een bedreiging voor de biodiversiteit.

Kardoen pronkt in de Middeleeuwse Tuin en is ook samen met artisjok terug te vinden in de Culinaire Tuin.

 

 

In onze Tuinwinkel aan Ingang Keizerin Charlotte ontdek je unieke producten en planten, geïnspireerd door de natuur

 

 

  • Tuingereedschap

Het is tijd om de tuin onder handen te nemen! In de Tuinwinkel vind je onder andere Depypere tuingereedschap (spades, schoppen, harken, enz.) van hoge kwaliteit en made in Belgium. De Polet gieters van gegalvaniseerd ijzer van uitzonderlijke kwaliteit met een plaatdikte van 0,45 mm, waardoor ze stevig maar ook zeer decoratief zijn, zorgen voor puur gietplezier. En om te voorkomen dat je je handen vuilmaakt, vind je in onze winkel ook tuinhandschoenen voor kinderen en volwassenen. 


Prijs: tussen 7,5 en 9,5 €.

Te koop in de Tuinwinkel

 

 

  • Botaniets, puur smaakgenot

Alcoholvrije gin bestaat! Botaniets wordt gemaakt van infusies van verse rozemarijn en gember, naast een mengsel van 9 botanische kruiden, waardoor een volledig alcoholvrije gin ontstaat die heerlijk verfrissend is en een heerlijk kruidig aroma heeft. Hij wordt gebotteld in België, in kleine batches van slechts 300 liter per keer. Om zonder mate van te genieten!


Prijs: € 31,95

Te koop in de Tuinwinkel

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Koen Es, Franck Hidvégi, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Manon van Hoye, Saskia Verhaert.


Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wil je ook graag Musa ontvangen, klik hier.