Plantentuin in tijden van corona: nieuws, veelgestelde vragen en tips

Op deze pagina vind je alle info terug omtrent de maatregelen, veelgestelde vragen en tips.

Reserveer hier je ticket

Nieuws:

Plantentuin Meise opent opnieuw zijn deuren. Om dit op een veilige manier te doen, is toegang enkel mogelijk op vertoon van een vooraf gereserveerd e-ticket via onze website voor een welbepaald tijdstip. Tickets zijn niet te koop aan de ingang zelf. Alle evenementen en workshops zijn alvast tot 8 juni geannuleerd of uitgesteld. We kijken er alvast naar uit jullie terug te mogen verwelkomen.


De dienst ‘info’ is bereikbaar via e-mail  info@plantentuinmeise.be) en telefoon (02 260 09 70). Alle andere diensten zijn per e-mail bereikbaar.

 

 Veelgestelde vragen 

 

We krijgen een heleboel vragen. Hieronder geven we je antwoord op de meest gestelde. 

Ik heb een ticket gekocht voor een bepaald tijdslot. Wanneer moet ik mij aanmelden aan de kassa?

Je kan aankomen in de Plantentuin gedurende een half uur na het vermelde uur. Indien je een ticket hebt voor bvb. 9u30, dan kan je je aanmelden van 9u30 tot 10u.  Breng bij je bezoek je toegangsticket en indien van toepassing, je geldig abonnement of kortingskaart mee.

Als mijn tijdslot is afgelopen, moet ik dan het domein verlaten?

Het tijdslot dat je hebt aangeduid, heeft niets te maken met de duur van je bezoek. Je moet arriveren binnen de uren van het tijdslot, maar je mag zolang blijven als je wil, tot het park sluit. We vragen je niet om op een bepaald uur het park weer te verlaten. Op die manier willen we wel zorgen voor een maximale spreiding van bezoekers.

Kan ik een mijn abonnement verlengen of een nieuw abonnement kopen? 

Ja maar voorlopig enkel online. Het e-ticket geldt als uw voorlopig abonnement.

Mag ik uitrusten op een bank of op het gras?

Het is verboden om op de banken of de gazons te gaan zitten. Enkel zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit of mensen met een mentale handicap mogen gebruik maken van de bankjes om even uit te rusten. 

Mag mijn kind zijn step meebrengen? Mag het zijn bal meebrengen?

Het beoefenen van sporten is nooit toegelaten in de Plantentuin. Alles op wielen - behalve rolstoelen, kinderwagens of oefenfietsjes met zijwieltjes voor kleuters - wordt aan de ingang geparkeerd.

Mag ik picknicken?

Picknicken is momenteel niet mogelijk; zitten is niet toegelaten. 

Mag ik de Plantentuin in groep bezoeken?

Groepsbezoeken zijn voorlopig uitgesloten. 

Is de Tuinwinkel open?

De Tuinwinkel is open maar er mogen slechts 5 personen tegelijk de winkel bezoeken. Ook de webshop staat steeds voor jou ter beschikking.

Is de Oranjerie open?

Vanaf 29 mei is de Oranjerie terug open. Let op, enkel met een taka away aanbod. Voor meer info, klik hier.

Zijn er toiletten beschikbaar?

Er zijn toiletten beschikbaar en deze worden meermaals per dag gereinigd. De kraantjes werken op infrarood om de hygiëne te bevorderen. De toiletten aan de ingang zijn NIET beschikbaar voor bezoekers. Ze zijn uitsluitend bestemd voor de personeelsleden.

Zijn rolstoelen beschikbaar?

Rolstoelen zijn beschikbaar. Ze worden ontsmet na elk gebruik

Kan ik het HOUTlab bezoeken?

Het HOUTlab is bezoekbaar. De drukknoppen en touchscreens worden meermaals per dag ontsmet.

Kan ik in de serres wandelen?

Je kan de serres bezoeken. De serres zullen pas opengaan om 10.30 u. zodat de tuiniers de kans krijgen om de planten goed te verzorgen. De doe-elementen voor kinderen worden meermaals per dag ontsmet.

Kan ik het kasteel bezoeken?

Vanaf 18 mei tot 8 juni is enkel het dakterras is bezoekbaar.

Is het Verwonder-je-Voetenpad beschikbaar?

Neen, het Verwonder-je-Voetenpad is voorlopig niet beschikbaar.

Is het trekvlot beschikbaar?

Neen, het trekvlot is niet beschikbaar.

Is de Koning Amaryllo Lentespeurtocht beschikbaar?

Neen, de Koning Amaryllo Lentespeurtocht is niet beschikbaar.

Zijn bolderkarren beschikbaar?

Bolderkarren zijn niet beschikbaar.

 Hoe zijn jullie bereikbaar?

Je kan je vragen stellen via info@plantentuinmeise.be of via 02 260 09 70 en onze social mediakanalen. Alle andere afdelingen blijven per e-mail bereikbaar.

Ik heb tickets voor een workshop die vóór 8 juni plaatsvindt. Wanneer ontvang ik daar bericht over? 

We zullen iedereen die tickets heeft gekocht voor een workshop die tussen 12 april en 8 juni plaatsvindt via e-mail contacteren. Aangezien we nog niet zeker zijn wanneer de huidige maatregelen worden opgeheven, kunnen we nog geen nieuwe data voorstellen. Omdat we je niet teleur willen stellen, nemen wij pas contact met je op wanneer we zeker weten dat er een nieuwe datum is. Houd je ticket in elk geval goed bij! 

 Krijg ik mijn geld terug van mijn eerder gekochte tickets? 

Op dit moment kunnen we, gezien alle onzekerheden, nog niet zeggen of de tickets worden terugbetaald of geruild. Zodra er meer duidelijkheid is over het opheffen van beperkingen, plaatsen wij deze informatie op de website. We hopen op je begrip voor deze situatie en erop te vertrouwen dat wij je persoonlijk berichten zodra dat kan. Zo kunnen we de komende tijd zoeken naar een goede oplossing. Houd je ticket voorlopig zeker goed bij!

Gaan de workshops/evenementen na 8 juni door?

Daar kunnen wij helaas nog geen antwoord op geven. We wachten daarvoor de algemene maatregelen af. 

Wat gebeurt er met mijn abonnement?

Doordat de Plantentuin 2 maanden gesloten was, kon je je rechten als abonnee niet laten gelden. Om de verloren tijd van je abonnement te compenseren zullen wij alle abonnementen verlengen met een duur van 3 maand. Voor wie een ‘nieuwe’ kaart heeft (witte achtergrond met groene botanische tekening) wordt het automatisch digitaal verlengd. Wie een jaarkaart heeft van het ‘oude’ type (met naam en vervaldatum op de kaart) kan gewoon 3 maand optellen bij de vermelde datum.

Kan ik iets doen om de Plantentuin te steunen?
 

Bezoek ons zeker , we willen niets liever dan jullie terug te mogen verwelkomen. Maar voor in de tussentijd hebben we nog volgende suggesties:

Nood aan een goed boek? Bezoek dan zeker onze webshop. Je vindt er allerlei interessante boeken terug die over de flora gaan van de Plantentuin. Kan jij tijdens je toekomstig bezoek elke plant herkennen? Dit kan een boeiende uitdaging zijn. 

Je kan ook een gift doen.  Alle giften worden ingezet voor de toeristische ontwikkeling van het domein, het onderzoek naar biodiversiteit, conservatie en een hoop andere projecten.

Of adopteer…een plant! Het Plantenpaleis bevat een gigantische collectie fascinerende planten uit alle klimaten van de wereld. Veel ervan zijn in het wild zeldzaam of met uitsterven bedreigd. Als je een plant adopteert, help je mee om de biodiversiteit in stand te houden voor de komende generaties, en draag je bij tot de dagelijkse verzorging van onze 18.000 plantensoorten.

Tips tegen verveling:


Plantentuin@HOME

In afwachting van je bezoek, of gewoon omdat je het leuk vindt, brengen we graag de Plantentuin virtueel naar jou. Hoe we dat doen? Via Facebook: Plantentuin Meise, Instagram: @meisebotanicgarden en filmpjes. Op deze manier laten we jou meegenieten van de lente die alles laat stralen in de Plantentuin. Kijk snel en ontdek onze prachtige planten. 


Het is ook altijd fijn om jouw mooie lente foto's te zien, deel ze zeker onder de hashtag ‘#meisebotanicgarden’ zodat iedereen ervan kan meegenieten. 

Doe Dat

Door de coronamaatregelen proberen onze wetenschappers zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Velen van hen raadplegen voor hun onderzoek dagelijks het herbarium, een collectie van bijna 4 miljoen gedroogde planten!

Plantentuin Meise is al twee jaar bezig met het inscannen van deze gigantische en waardevolle erfgoedcollectie. Maar voor het digitaliseren van de gegevens bij deze planten  hebben we jouw hulp nodig:

Help ons met het overnemen van deze info via www.DoeDat.be. Op deze manier kan elke wetenschapper (van overal in de wereld!) de collectie raadplegen voor zijn onderzoek. Tegelijkertijd kan je bijleren over onze rijke Belgische flora! Lijkt ons een win-win, toch? Meer info via bovenstaande website, of klik op de tegel hieronder.

Tekeningen  

Verveel je je toch een beetje in deze rare tijden? Of krijg je ineens veel zin om de creatieve kant in jezelf naar boven te laten komen? Wij bieden daar een oplossing voor. 

Onze botanische tekenaars hebben gegrasduind in hun collectie en een paar prachtige zwart-wit tekeningen tevoorschijn getoverd. Deze tekeningen kan je downloaden en vervolgens inkleuren, op die manier breng je zelf de Plantentuin naar jouw huis en kan je je werk achteraf nog bewonderen!

Koning Amaryllo

Geen zorgen, wij zijn de kinderen niet vergeten! Onder het motto: “Botanië is overal”, komt koning Amaryllo tot bij jou! Je vindt tekeningen, opdrachten en verhalen uit Botanië van Koning Amaryllo. Daar kom je de tijd wel mee door!

Download hier spelletje 1

Download hier spelletje 2

Download hier opdracht 1

Download hier opdracht 2

Download hier opdracht 3

Download hier het verhaal: 'Baobab'

Download hier het verhaal: 'De lange reis van Es'

! Voor alle tekeningen, spelletjes en het verhaaltje geldt: © Plantentuin Meise