Adoptie mecenas - Kies jouw plant!

Kies uw plant en vul het online aanvraagformulier in. 
Wij nemen contact op met u.

Clavija cauliflora 


Wij hebben als enige botanische tuin ter wereld deze zeer zeldzame plant in onze collectie. Elk jaar komen uit de stam prachtige bloempjes tevoorschijn. Toen de plant voor het eerst bloeide, bleek dit ook het enige bekende vrouwelijke exemplaar in de wereld te zijn.

Deze plant heeft reeds een mecenas gevonden.


Plantenpaleis, tropisch regenwoud

Laurent-palmvaren (Encephalartos laurentianus) 


De Laurent-palmvaren werd in 1902 in Centraal-Afrika ontdekt door een medewerker van wat toen nog de 'Jardin botanique de l'Etat' heette. Ons exemplaar is een nakomeling van de eerst ontdekte planten. Zaailingen van de moeilijk te kweken en uiterst zeldzame soort werden vanuit de Plantentuin over botanische tuinen wereldwijd verspreid.


Plantenpaleis, tropisch regenwoud

Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)


De reuzenaronskelk is de voorbije 10 jaar onze grootste publiekstrekker geworden. In haar natuurlijke habitat, de regenwouden van Sumatra, is ze ernstig bedreigd. In de volksmond wordt ze 'stinkbloem' genoemd, want de vrouwelijke bloempjes verspreiden een weerzinwekkende geur om bestuivers te lokken. De grote knol wordt jaarlijks uit de pot gehaald en gewogen en krijgt dan nieuwe grond en meststoffen.

Eén van onze reuzenaronkelken heeft reeds een mecenas gevonden, de andere nog niet.


Plantenpaleis, antropogeen bioom

Reuzenwaterlelie (Victoria cruziana) 


Een reuzenwaterlelie heeft een ruime partij warm water nodig om te groeien. Daarom is ze in ons klimaat alleen in botanische tuinen te bewonderen. Omdat de plant onze korte winterdagen niet kan overleven, wordt ze elk jaar opnieuw uitgezaaid. De vijver wordt leeggelaten en schoongemaakt en de bedden worden van verse teelaarde voorzien. Na uitzaai van de planten laten we geleidelijk aan het water weer stijgen.

Plantenpaleis, tropische draslanden.