Volg de gids

Rondleidingen in groep


De Plantentuin ontdekken onder de hoede van een gepassioneerde gids? Kies uit onze fascinerende rondleidingen en haal nog meer uit je bezoek. 
Je kan ook een maaltijd reserveren voor je groep.

Wil je je bezoek aan de Plantentuin combineren met een ander bezoek in de omgeving, bekijk dan ook eens onze arrangementen.

We bieden onze rondleidingen aan in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Portugees, Italiaans en Spaans.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Klik hier om te reserveren. 

Download hier alle rondleidingen in vier talen

Het mooiste van elk seizoen

NIEUW! Beschikbaar vanaf 1 april 2021

Naar Plantentuin Meise kom je om te genieten van groei en bloei, van geur en kleur, van weelde en afwisseling – op elk moment van het jaar.

Deze rondleiding leidt je langs wat er in dat seizoen op zijn mooist is.  Een ideale formule voor wie de Plantentuin voor het eerst bezoekt.

De Wereldtuin

NIEUW! Beschikbaar vanaf 1 april 2021

De Wereldtuin neemt je mee naar het Plantenpaleis, een reusachtige serre. Je gaat er op reis langs de belangrijkste biomen op aarde: van regenwoud tot woestijn. Je maakt er van dichtbij kennis met de ontzagwekkende rijkdom en variatie in de plantenwereld. De rode draad is hoe planten over heel de wereld zich door de loop van hun evolutie hebben aangepast aan hun omgeving.

Een historische tuin

NIEUW! Beschikbaar vanaf 1 april 2021

In Plantentuin Meise reis je door tien eeuwen tuingeschiedenis. Van een middeleeuws geïnspireerde tuin, over een formele tuin tot een romantische tuin, omgeven door een 19e eeuws Engels parklandschap.

Hier maak je ook kennis met de veelbewogen geschiedenis van het domein en zijn bewoners. Zoals Charlotte, prinses van België en keizerin van Mexico, die bijna een halve eeuw in het kasteel verbleef.

Planten en mensen

NIEUW! Beschikbaar vanaf 1 april 2021

Mensen kunnen niet zonder planten. We brengen ze al duizenden jaren in cultuur. We gebruiken ze als voedsel en geneesmiddel. We bouwen er huizen mee. We halen er talloze geur- en kleurstoffen uit. En natuurlijk genieten we van hun schoonheid.

In dit thema past ook het splinternieuwe HOUTlab — de enige plek ter wereld waar je alles te weten komt over deze even praktische als bijzondere grondstof.

 De Plantentuin

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Deze rondleiding geeft je een algemeen beeld van Plantentuin Meise. Je bezoekt het Plantenpaleis en enkele tuinen in de openlucht. Je krijgt een woordje uitleg over de geschiedenis en de werking van de Plantentuin. De ideale formule voor wie de Plantentuin voor het eerst bezoekt.

Het Plantenpaleis

Beschikbaar tot 31 maart 2021

In de serres van het Plantenpaleis maak je kennis met planten uit warmere streken over heel de wereld. Je ziet er cactussen, reuzenwaterlelies, palmen en nog veel meer. Een gids vertelt over de fascinerende manieren waarop planten zich aanpassen aan hun omgeving: het regenwoud, de woestijn, de savanne...

 De Plantentuin voor blinden en slechtzienden


Een rondleiding speciaal voor personen met een visuele beperking. Je betast een palmboom, een vleesetende bekerplant of een waterhyacint. Je voelt aan den lijve de verschillende klimaten in de serres. En je verkent het 3D-model van het Plantenpaleis en reliëfkaarten van de klimaatzones op aarde. 

 Openluchtverzamelingen

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Hou je van tuinieren? Dan is een rondleiding door onze openluchtverzamelingen helemaal je ding. Alle planten hier zijn winterhard: er is dus het hele jaar iets te zien. Trek je laarzen aan en ga op zoek naar de dwergkastanjes of de sneeuwklokjesboom. 

 Geneeskrachtige planten

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Een boeiende rondleiding waarin je tientallen soorten planten leert kennen die medicinale stoffen leveren, van homeopathische middelen tot geneesmiddelen tegen kanker.

Wild Meise

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Een groot deel van de Plantentuin wordt beheerd als natuurlijke biotoop. Hier groeien inheemse orchideeën, lopen reeën rond en kabbelen bronbeekjes. Verspreid over de Plantentuin groeien ook spontaan heel wat soorten korstmossen en paddenstoelen, waarvan sommige erg zeldzaam zijn. Ook de voorjaarsbloeiers zijn prachtig om te zien.


Stevige schoenen aanbevolen!

Achter de schermen

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Neem een kijkje achter de schermen. Welke planten onderzoeken de wetenschappers van de Plantentuin? Hoe ziet een herbarium eruit, en wat is een genenbank?

Deze rondleiding wordt enkel aangeboden op weekdagen.

Er zit muziek in

Beschikbaar tot 31 maart 2021

Er zit muziek in hout … je moet ze er alleen uit krijgen. Verrassend veel onderdelen van muziekinstrumenten worden van hout gemaakt: gitaarhalzen en strijkstokken, maar ook orgelpijpen, stemblokken, pianotoetsen... Daarvoor worden onder meer buxus, bamboe, slangenhout, pruimenhout en kalebassen gebruikt. Een rondleiding op maat – in meer dan één betekenis!

 500 miljoen jaar evolutie


Reis terug in de tijd en ontdek hoe planten er al 500 miljoen jaar in slagen op het land te overleven - van oerbacteriën over algen, wolfsklauwen en paardenstaarten tot de bloemplanten die onze planeet zo succesvol gekoloniseerd hebben.