Al doende leren... workshops voor secundair onderwijs

Workshops

Maak je keuze uit 8 interactieve workshops voor het secundair onderwijs. Onder begeleiding van een animator gaan de leerlingen 2 uur lang actief aan de slag met opdrachten rond een vooraf gekozen thema. Het aanbod sluit perfect aan bij de lessen biologie of aardrijkskunde. Uiteraard ligt de focus op de plantenwereld.


Een workshop duurt 2 uur en kost € 105 voor een groep van max. 20 leerlingen. Klasgroepen met max. 10 leerlingen genieten van een reductie van 50%.

We helpen je graag verder met alle vragen:
info@plantentuinmeise.be

+ 32 2 260 09 70

Bekijk hieronder het overzicht van de workshops. 

De kampioencactus: onderzoekend leren en STEM rond adaptaties van planten

Hoe passen planten zich aan hun omgeving aan? Kunnen we via experimenten uitzoeken wélke planten het best gewapend zijn om te overleven in droge omstandigheden?
Tijdens een bezoek aan de serres bestuderen de leerlingen aanpassingen van planten in het algemeen, en specifiek van droogteplanten. Vervolgens doen ze een aantal proeven waarbij naast biologie ook fysica en wiskunde aan bod komen.

Voor wie? 2de, 3de en 4de jaar SO.

Into the wood! 

Deze workshop richt zich tot leerlingen van het studiegebied Hout.
Leerlingen van de 2de graad - Finaliteit Arbeidsmarkt ontdekken aan de hand van een fotozoektocht in het HOUTlab een aantal verschillende houtsoorten en hun toepassingen.
Leerlingen van de 3de graad - Dubbele finaliteit leren in dit unieke kader alles over het  ontstaan van hout en de impact van houtanatomie op de mogelijkheden en beperkingen bij houtbewerking.
Voor beide doelgroepen bieden onze interactieve schermen en onderzoekstafels tal van leermogelijkheden. 

Voor wie?  2de en 3de graad – studiegebied Hout
 

Biotoopstudie

Wild Meise, het deel van de Plantentuin dat beheerd wordt als natuurgebied, biedt tal van mogelijkheden om biotopen te bestuderen. Je vindt er moerassen, graslanden, loofbossen en vloedbossen. 

Leerlingen van de 1ste graad onderzoeken en vergelijken abiotische factoren en plantengroei van twee verschillende biotopen.
De leerlingen van de 2de graad onderzoeken abiotische en biotische factoren langs een transect.

Opgelet! Deze workshop kan  geboekt worden van 1 september tot de Herfstvakantie en vanaf 15 april tot het einde van het schooljaar. 

Educatief Natuurbeheer

Een halve dag werken in en voor de natuur met je klas? Ook dat kan in de Plantentuin. De leerlingen krijgen een korte theoretische uiteenzetting over het hoe en waarom van natuurbeheer. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Ze verwijderen invasieve planten en leggen houtwallen aan. Deze activiteit is gratis.

Voor wie? alle leerlingen SO en buso. 
Opgelet: deze workshop wordt NIET aangeboden op vrijdagen. 

 
Beleef de biomen
(vroeger: Planeet vol planten)

Deze workshop sluit naadloos aan bij de leerstof van de lessen aardrijkskunde rond plantengroei en klimaat. In de serres gaan de leerlingen op stap door de woestijn, de savanne en het tropisch regenwoud. Via actieve werkvormen worden ze aangemoedigd om op onderzoek te gaan en hun bevindingen met elkaar te delen.

Voor wie? 2de graad SO. 

 

Klas zoekt tuinman (m/v) met talent 

Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met het beroep van tuinier. Via hands-on-activiteiten ervaren ze wat de job inhoudt. Ze gaan aan de slag in de buitencollectie, zaaien of stekken hun eigen plantje en nemen een kijkje achter de schermen van de Plantentuin, in de kweek- en collectiekassen. 

Voor wie? 1ste graad bso en buso.
Opgelet! Omdat onze tuiniers het erg druk hebben, kan deze workshop enkel nog geboekt worden voor klassen van de 3de graad, op dinsdagen en donderdagen.  Minstens 4 weken op voorhand reserveren! 
 

Planten in ons leven

Planten zijn alomtegenwoordig in ons leven. Ze leveren voedsel en brandstof, grondstoffen voor cosmetica en medicijnen, vezels voor kledij … Hoe kunnen we duurzaam met planten omspringen? Waarom dragen we bijna uitsluitend katoenen kledij, terwijl er zoveel andere textielvezels bestaan? Een workshop die stof tot nadenken biedt. 

Voor wie? 1ste en 2de graad SO. 

Deze workshop kan door een Plantentuineducator in de klas aangeboden worden. Er wordt gebruik gemaakt van foto's van de besproken planten en koffers met materialen voor een presentatie en discussie. 


Sleutels van het leven

Wat is het nut van het classificeren en determineren van planten? Hoe zou jij het doen, hoe deed de Oudgriekse geleerde Theophrastus het en hoe doen wetenschappers het vandaag?
In de Woestijnkas experimenteren je leerlingen met het classificeren van planten op basis van diverse kenmerken. Zo ervaren ze wat het nut en het belang is van wetenschappelijk classificatie van planten. 

Voor wie? 2de graad SO. 


 
Reserveer snel, want het aantal plaatsen is beperkt.