[Science news] - Op zoek naar de diversificatiegebieden voor Midden-Afrikaanse planten

wo 30 okt

Kaart van Afrika, met aanduiding van 'brongebieden' en 'musea’ van  plantendiversiteitDe plantendiversiteit verandert continu in de loop van de evolutie. Nieuwe soorten ontstaan, sommige sterven uit, terwijl andere zich verspreiden of zich enkel plaatselijk handhaven. Sommige regio’s op aarde zijn 'brongebieden van diversiteit', waar veel nieuwe soorten ontstaan. Andere zijn 'musea van diversiteit', refugia waar soorten millennia lang veranderingen van hun leefomgeving hebben doorstaan. Beide types van gebieden zijn belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit. Om deze bijzondere regio’s te beschermen, moeten we ze echter eerst kunnen identificeren.

Tropisch Afrika is een van de meest biodiverse regio's op aarde. In een gezamenlijke studie van onderzoekers uit België, Frankrijk, Kameroen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland onderzochten we de verspreidingsgegevens van jonge en oude endemische Afrikaanse bloemplanten uit 1719 geslachten. Dit combineerden we met een nieuw gegenereerde tijd-gekalibreerde megafylogenie van de bloemplanten.

Onze studie identificeerde meerdere Afrikaanse regio's als wieg of museum van plantendiversiteit. De resultaten tonen aan dat bergachtige gebieden centra zijn van zowel nieuw ontstane soorten als overblijfselen van oude evolutielijnen. Het laaglandregenwoud van Midden-Afrika wordt voornamelijk gekenmerkt door oude, wijdverspreide soorten. Het onderzoek toonde duidelijk het grote belang aan van de Afrikaanse berggebieden, omdat net zulke gebieden vaak als wieg of museum van diversiteit hebben gefungeerd en daardoor een grote invloed hebben op de biodiversiteit van Afrika.

Relevant publications:

Dagallier, L.P.M., Janssens, S.B., Dauby, G., Blach‐Overgaard, A., Mackinder, B.A., Droissart, V., Svenning, J.C., Sosef, M.S., Stévart, T., Harris, D.J. and Sonké, B., 2019. Cradles and museums of generic plant diversity across tropical Africa. New Phytologist : https://doi.org/10.1111/nph.16293