Traditioneel maaibeheer voor onze hellende, bloemrijke graslanden

zo 22 mrt

Onze rozentuin is afgewerkt, maar het ontwerp confronteert ons met uitdagingen. De steile hellingen en diepe insnijdingen kunnen we moeilijk maaien met de gebruikelijke machines, zoals de maaibalk, de schijvenmaaier of zelfs de robuuste bosmaaier. 

In onze zoektocht naar een ecologische en veilige oplossing kwamen we terecht bij het bedrijf ‘Zeis en Bijl’. De zeis lijkt weinig praktisch en roept beelden op uit het verleden, maar het is een propere en stille technologie, die geen fossiele brandstof vereist. Handmatig maaien is vandaag complementair met het machinaal maaien en zelfs competitief. De Plantentuin en ‘Zeis en Bijl’ werkten een programma op maat uit om de steile hellingen op termijn om te toveren tot soortenrijk grasland. 

Hellingen maaien met de zeis is niet gemakkelijk. De stevige verhoute stengels van Canadese fijnstraal (Conyza canadensis), melde (Atriplex sp.) of bijvoet (Artemisia vulgaris) en de dichte matten Italiaans raaigras (Lolium multiflorum) waren zelfs voor een ervaren maaier als Kevin Lambeets een uitdaging. 

Ondertussen is ook beemdkroon (Knautia arvensis) en kleine bevernel (Pimpinella saxifraga) ingezaaid en in november zijn vijftien plantjes muizenoor (Hieracium pilosella) aangeplant op de voedselarme, naar het zuiden gekeerde helling. De resultaten zijn nu al hoopgevend en we zijn erg benieuwd hoe dit deel van de Plantentuin zich verder zal ontwikkelen.

Bezoek de site https://www.instagram.com/zeisenbijl voor meer informatie over ‘Zeis en Bijl’.