Plantentuin Meise opent unieke Rozentuin

za 8 jun

Op zoek naar de roots van de roos …
Plantentuin Meise opent unieke Rozentuin

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts opende 5 juni de nieuwe Rozentuin in Plantentuin Meise. De tuin is geïnspireerd op een ontluikende roos en ontworpen in een eigentijds design. Het labyrint in het centrum, gevormd door twee spiralen, vertelt het verhaal van het ontstaan en de evolutie van de wilde rozen en toont hoe ze verwant zijn. In de perken rond de zichtheuvel komt men te weten hoe vanuit de wilde rozen de tuinrozen werden geselecteerd en ontwikkeld.



Het design



Twee spiralen vormen het hart van de 9000 m2 grote rozentuin. In het centrum van het hart bevindt zich een horizontale zonnewijzer, waarbij de bezoeker zelf de plaats van de wijzer moet innemen door op de juiste maand te gaan staan. De twee spiralen die vertrekken vanuit het centrum vertegenwoordigen elk een grote groep van wilde rozen. De zichtheuvel met een uitkijkpunt gemaakt uit cortenstaal, zorgt voor een krachtige lijn en laat de bezoeker genieten van een mooi uitzicht over de rozentuin en de verderop gelegen eikencollectie. De zichtheuvel met ingezaaid natuurlijk grasland en de natuurlijke begroeide wadi’s aan de binnenkant van de zichtheuvel zorgen voor een mooi contrast met het strakke ontwerp van het labyrint. De plantbedden aan de buitenzijde van de zichtheuvel, aangeplant met de cultuurrozen, stellen de kroonblaadjes van een roos voor. Door het eigentijds design en de doordachte beplanting van bodembedekkers en andere planten uit de grote rozenfamilie zal een bezoek aan de Rozentuin het hele jaar door de moeite waard zal zijn.

“Vlaanderen investeert € 103 miljoen om de Plantentuin in haar oude glorie te herstellen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Deze magnifieke rozentuin draagt bij tot de toeristische profilering van onze regio. We investeren € 300.000 in de ‘koningin der bloemen’ om haar te doen bloeien in Vlaanderen en ver daar buiten.”

Unieke invalshoek



De Rozentuin biedt de bezoeker een wandeling door de diversiteit en de ontstaansgeschiedenis van wilde en gecultiveerde rozen.

Tijdens de laatste decennia heeft Plantentuin Meise een uitgebreide collectie wilde rozen aangelegd, bestaande uit 125 van de bij schatting 200 gekende soorten Elke spiraal vertegenwoordigt een grote groep van wilde rozen zoals dit uit recent DNA-onderzoek naar voren kwam. Eén spiraal vertegenwoordigt een groep met Aziatische en Europese rozen, de andere spiraal omvat Aziatische en Amerikaanse soorten. Pal in het centrum van de tuin groeit de oudste van alle nog bestaande rozen: de ‘woestijnroos’.
De buitenkant van de tuin vertelt het verhaal van de cultuurrozen. Dit verhaal start met de historische Chinese en Europese rozen en ontplooit zich naar het ontstaan van de moderne rozenhybriden en hun evolutie. De focus ligt hier op resistente selecties en winnende planten van rozenkwekers van bij ons. Deze nieuwe Rozentuin zal een geschikte plaats zijn voor scholen en andere bezoekers die educatieve thema’s opzoeken maar evengoed zal het een prachtlocatie zijn voor een ontspannende wandeling. Dit jaar zal het eigentijdse design de bezoeker zeker kunnen bekoren. De groei van de rozen kan nu volop starten en vanaf volgend jaar zullen de rozen de tuin helemaal tot zijn recht laten komen.

Plantentuin Meise: wereldcentrum van rozenkennis

De collecties van Plantentuin Meise vormen een belangrijke referentie voor rozenspecialisten uit de hele wereld. Met name het rozenherbarium van Crépin, een collectie gedroogde rozen, is van grote waarde.
François Crépin (1831-1903) is één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van de Plantentuin. Tijdens zijn directeurschap, van 1876 tot 1901, introduceerde hij onder meer de Afrikaanse plantkunde in de Plantentuin. Hij richtte ook mee de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging op en raakte zo betrokken bij de studie van een van de moeilijkste plantengeslachten: de roos. Gaandeweg vatte Crépin het plan op om een eerste allesomvattende studie van de roos te schrijven. De eerste stap was een rozenherbarium samenstellen. Daarvoor legde hij wereldwijd contacten. Hij publiceerde een honderdtal namen voor nieuwe soorten en variëteiten, maar slaagde er uiteindelijk niet in om zijn levenswerk te voltooien. Wel liet hij de Plantentuin een erfgoedcollectie van onschatbare waarde na.
Maar Plantentuin Meise is niet alleen een wereldcentrum voor rozenonderzoek dankzij het rozenherbarium van Crépin. De bibliotheek bezit ook een uitzonderlijke collectie boeken en historische illustraties over rozen, zoals die van Pierre-Joseph Redouté, John Lindley of Carl Gottlob Rössig.