[Science news] - Revisie van het genus Psychiotra in West- en Midden-Afrika

ma 25 mrt

Plantentuin Meise leverde recent een belangrijke bijdrage aan de studie van de Afrikaanse flora, meer bepaald de West- en Midden-Afrikaanse soorten van het geslacht Psychiotra. Wereldwijd komen in de tropen vele honderden Psychiotra-soorten voor. Dit plantengeslacht is erg gevarieerd en omvat zowel lage kruipende kruiden als middelgrote bomen, maar toch vooral struiken. Deze soorten zijn vaak dominant in de ondergroei van het regenwoud. Omdat ze gevoelig zijn voor habitatdegradatie, zijn het goede indicatoren voor de kwaliteit van het bos.

Sommige vertonen merkwaardige aanpassingen, zoals de aanwezigheid van bacteriële symbionten in de bladeren, strooiselvergaring, of hangende bloemen met lange, zweepachtige stelen.

Olivier Lachenaud, een onderzoeker van Plantentuin Meise, bestudeert al 14 jaar het genus Psychiotra in herbaria in Europa en op het veld in Afrika. Zijn werk, gepubliceerd in de reeks Opera Botanica Belgica, is de eerste regionale revisie van het genus sinds de jaren 1960. Het biedt een overzicht van de huidige kennis van de taxonomie, morfologie, ecologie, verspreiding en lokale namen en gebruiken van alle soorten. De auteur behandelt 240 gekende soorten van West- en Midden-Afrika, waarvan er 85 nieuw zijn voor de wetenschap. De studie bevat van elke soort en ondersoort een beschrijving, een verspreidingskaart en zwart-wit illustraties; daarnaast zijn van talrijke soorten ook kleurenfoto’s opgenomen.

Dit werk zal een grote hulp zijn voor de plantkundigen in deze regio en kan een boost geven aan de wetenschappelijke studie en het behoud van deze planten.