[Science news] - Een transcribathon voor invasieve soorten

ma 25 mrt

Het burgerwetenschapsproject Groene Pioniers, gesponsord door de Vlaamse Overheid, wil mensen bewust maken van de effecten van invasieve soorten op biodiversiteit en samenleving. De Plantentuin wil burgers op diverse manieren betrekken bij dit project, onder andere door het organiseren van ‘transcribathons’ of transcriptie-evenementen.


Om de uitgebreide collecties herbariumspecimens van de Plantentuin te digitaliseren, hebben we mensen nodig die helpen met het invoeren van de gegevens op de etiketten van de specimens. Tijdens een transcribathon helpen mensen ons om de informatie van het etiket in te voeren via het crowdsourcing platform www.DoeDat.be. Ze krijgen daarbij hulp van ons herbariumpersoneel. Dergelijke evenementen, georganiseerd in het Kasteel van Bouchout, in het domein van de Plantentuin in Meise, bieden de deelnemers uitgelezen kansen om onze wetenschappers te ontmoeten en te leren kennen.


De tijdens deze transcribathons gegenereerde gegevens zullen beschikbaar zijn op het virtuele herbarium www.botanicalcollections.be. Zo wordt de informatie is online toegankelijk gemaakt voor iedereen over de hele wereld.


De eerstvolgende transcribathon vindt plaats op zondag 14 april 2019 van 13u tot 17u in het Kasteel van Bouchout (Meise). Wij zullen die dag werken aan een project over invasieve lentebloeiers. Iedereen is welkom!