[Science news] - Digitalisatie van 1,4 miljoen herbariumspecimens

ma 25 mrt

Plantentuin Meise digitaliseerde de voorbije twee jaar 1,2 miljoen herbariumvellen en maakte ze online beschikbaar op www.botanicalcollections.be. Dit jaar zijn we gestart met een nieuw project, gefinancierd door de Vlaamse Overheid, om nog eens 1,4 miljoen specimens te digitaliseren.

Terwijl het eerste project specimens omvatte uit België en Afrika ten zuiden van de Sahara, richten we ons nu op specimens uit de rest van de wereld en op het macroalgenherbarium (zeewieren). Deze herbaria bevatten belangrijke collecties uit de 19e eeuw, zoals deze van Von Martius (1794-1868) en van Van Heurck (1838-1909), waarin zelfs een plantenspecimen zit dat werd ingezameld door Linnaeus.

De offerte is toegekend aan Picturae, het bedrijf dat ook het vorige digitalisatieproject uitvoerde. Het fotograferen start begin juni en zou in iets meer dan een jaar afgerond moeten zijn. Bijna gelijktijdig start ook het invoeren van de labelgegevens. Dit project zou klaar moeten zijn tegen oktober 2021, waarna ongeveer driekwart van de vier miljoen collectiestukken in ons herbarium zal gedigitaliseerd zijn.

Digitaliseren ontsluit de specimens voor wetenschappers en liefhebbers, en vermindert het risico op beschadiging. Sinds het online ontsluiten van de beelden en bijbehorende data van het vorige project, in 2018, is het aantal websitebezoekers verdrievoudigd tot ruim boven de 100.000.