[Science news] - Mariene biodiversiteit

wo 2 jan

De kustlijn van Mozambique is een belangrijke biogeografische overgangszone tussen de subtropische kust van Zuid-Afrika en de tropische Indo-Pacifische regio. Het is één van de meest soortenrijke gebieden in de Indische Oceaan, maar de taxonomie van verschillende mariene groepen is slecht gekend.

Een team van onderzoekers van de Plantentuin Meise, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en de Universiteit Gent trok in april 2018 naar Zuid-Mozambique. Het doel van de expeditie was om de mariene biodiversiteit te verkennen en om Mozambikaanse studenten op te leiden in het verzamelen en determineren van mariene organismen. De onderzoekers richtten zich op twee taxonomisch verwaarloosde groepen: marien macroalgen (zeewieren) en stekelhuidigen (een groep ongewervelden die onder meer zeesterren en zeeëgels bevat). We verzamelden uitgebreid in het getijdengebied en het sublitoraal. Onze collecties bevatten meer dan 250 soorten macroalgen, waaronder een groot aantal nieuwe waarnemingen voor Mozambique, en verschillende nieuwe soorten voor de wetenschap.

We maakten een opmerkelijke ontdekking van uitgestrekte kelpbedden (grote bruinwieren) in diep water. Kelpbedden zijn overvloedig aanwezig langs koude voedselrijke kusten, maar in de tropen zijn ze over het algemeen afwezig. De ontdekte kelpbedden bevatten verschillende soorten die enkel gekend zijn uit koelere gebieden van Zuid-Afrika. Zuid-Mozambique bevat mogelijk nog andere onbekende mariene ecosystemen, die op basis van hun ligging, mogelijk ernstig bedreigd worden door klimaatverandering.

Contact informatie: Frederik Leliaert