[Science news] - Zeewieren

di 1 jan

De Koraaldriehoek is een marien tropisch gebied tussen Indonesië, Maleisië, de Filipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea. Het gebied huisvest een enorme biodiversiteit, waaronder 75% van alle koraalsoorten, de hoogste diversiteit aan mariene vissen en ongewervelden, en de grootste mangrovewouden ter wereld. Hoe deze biodiversiteitshotspot is ontstaan wordt fel gedebatteerd onder wetenschappers.


Wetenschappers van Plantentuin Meise bestuderen zowel land als mariene planten. Samen met een internationaal team, onderzochten zij hoe een genus van roodwieren, Portieria, evolueerde in de regio.


Het team analyseerde DNA sequenties van meer dan 800 stalen uit de Indische en Stille Oceaan. Portieria soorten zijn morfologisch niet van elkaar te onderscheiden, maar genetische analyse wijzen op een hoge diversiteit – veel groter dan voorheen werd aangenomen, en een duidelijk diversiteitspiek in de Koraaldriehoek.


Fylogenetische analyses wijzen uit dat Portieria is ontstaan tijdens het late Krijt (ongeveer 100 miljoen jaar geleden) in het centrale Indo-Pacifische gebied, gevolgd door verspreiding via dispersie en tectonische beweging. Nieuwe locaties, en het feit dat Portieria zich slecht kan verspreiden in open water, maakten soortsvorming op kleine ruimtelijke schalen mogelijk.


De study [https://doi.org/10.1111/jbi.13410], gepubliceerd in Journal of Biogeography concludeert dat voor Portieria de Koraaldriehoek zowel een 'center of origin' als een 'center of accumulation’ is, en bevestigd eerdere studies van ongewervelden en vissen dat er geen alomvattend model is om de biodiversiteit in de regio te verklaren.