Opening van het gerenoveerde Plantenpaleis!

Deze renovatie is een eerste grote stap in het Masterplan voor Plantentuin Meise van de Vlaamse overheid. Dit Masterplan houdt een volledige renovatie in van het domein en de gebouwen tegen 2026 met onder meer twee bezoekerscentra, aanleg van verschillende thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum. De collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vindt in dit Plantenpaleis een veilig onderkomen.

Vlaams minister van wetenschap Philippe Muyters: “Ik ben enorm fier dat met de opening van het nieuwe Plantenpaleis de eerste grote stap in het Masterplan voor de Plantentuin van Meise gezet is. Vlaanderen investeert maar liefst 100 miljoen euro om van onze plantentuin dé botanische tuin van Europa te maken. Als toeristische attractie, maar ook als internationale wetenschappelijke referentie. De uitdagingen voor onze natuur zijn groot door klimaatveranderingen, ontbossingen, teruggevallen biodiversiteit… onze Plantentuin heeft een belangrijke rol om ons de natuur beter te leren kennen en te kunnen beschermen.”

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen ruim €3 miljoen in een impulsprogramma voor de Plantentuin. “Ik investeer gericht om Vlaanderen als toeristische bestemming naar een hoger niveau te tillen. We gaan bezoekers uit de hele wereld verleiden”, zegt Weyts. “De Plantentuin bezit internationale allure die ons structureel versterkt als toeristische bestemming.”

Na een kolaceremonie en de toespraken van de ministers, openden beide ministers op ludieke wijze het Plantenpaleis, dat voor de gelegenheid ingepakt was met een 600 m lang lint met grote strik.
In het bijzijn van de administrateur-generaal Steven Dessein deden ze een rondgang door de 13 serres waarbij de gloednieuwe regenwoudserres als eerste aan de beurt kwamen.

Steven Dessein, administrateur-generaal Agentschap Plantentuin Meise: “Deze heuglijke gebeurtenis willen we vieren ... en dat zullen we doen, negen weken lang! Elke zondag van 24 september tot 26 november zullen niet alleen de temperaturen maar ook de sfeer tropische waarden bereiken in het Plantenpaleis. Van Afrikaanse hapjes tot Zuid-Amerikaanse muziek ... de tropen komen naar je toe. Eén ding is zeker, het wordt een vurige herfst in Plantentuin Meise!”

Bij het betreden van de regenwoudserres waan je je meteen middenin de tropen. Het publiek kan beleven hoe immens de bomen in het regenwoud kunnen zijn, aan de hand van de indrukwekkende stam van een plankwortelboom. Als je hier naast staat, voel je hoe nietig de mens in het regenwoud is.