[Science news] - Genetische diversiteit van Robusta-koffie in de Democratische Republiek Congo

wo 27 okt

Our staple coffee, known as Robusta, descends from wild Coffea canephora. The Congo Basin has a century-long history of Robusta coffee cultivation, and is likely to be where many of the cultivated varieties were bred. However, very little is known about the genetic composition of C. canephora here. 

Researchers from Meise Botanic Garden and colleagues from the University of Kisangani and the Institut National des Etudes et Recherches Agronomique (INERA) studied the genetic diversity of wild and cultivated C. canephora shrubs in north-eastern Democratic Republic of the Congo. 

We collected leaves from wild and backyard-grown C. canephora shrubs in the Tshopo and Ituri provinces, and from the collection at INERA Yangambi, a historical research station and coffee breeding centre. Back at Meise Botanic Garden, we extracted DNA from the leaves, for genetic analysis.

We found that wild Robusta coffee shrubs in the region’s forests are genetically different from the cultivated shrubs in local backyards and those in the INERA Yangambi Coffee Collection. Most C. canephora in local backyards originated from INERA breeding programs, while a few were obtained directly from surrounding forests. Very little local wild genetic diversity is preserved at INERA Yangambi, so enriching the coffee collection with local wild shrubs would increase the genetic resources for breeding and would support ex situ conservation. 

 

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt uw winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt u inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen