Volg de gids

Rondleidingen in groep


De Plantentuin ontdekken onder de hoede van een gepassioneerde gids? Kies uit onze negen fascinerende rondleidingen en haal nog meer uit je bezoek. 
Je kan ook een maaltijd reserveren voor je groep.


Wil je je bezoek aan de Plantentuin combineren met een ander bezoek in de omgeving, bekijk dan ook eens onze arrangementen.


We bieden onze rondleidingen aan in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Portugees, Italiaans en Spaans.


Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

 


Klik hier om te reserveren. 

 

Download hier alle rondleidingen in vier talen

 De Plantentuin


Deze rondleiding geeft je een algemeen beeld van Plantentuin Meise. Je bezoekt het Plantenpaleis en enkele tuinen in de openlucht. Je krijgt een woordje uitleg over de geschiedenis en de werking van de Plantentuin. De ideale formule voor wie de Plantentuin voor het eerst bezoekt.

 

Het Plantenpaleis


In de serres van het Plantenpaleis maak je kennis met planten uit warmere streken over heel de wereld. Je ziet er cactussen, reuzenwaterlelies, palmen en nog veel meer. Een gids vertelt over de fascinerende manieren waarop planten zich aanpassen aan hun omgeving: het regenwoud, de woestijn, de savanne...

 

 De Plantentuin voor blinden en slechtzienden


Een rondleiding speciaal voor personen met een visuele beperking. Je betast een palmboom, een vleesetende bekerplant of een waterhyacint. Je voelt aan den lijve de verschillende klimaten in de serres. En je verkent het 3D-model van het Plantenpaleis en reliëfkaarten van de klimaatzones op aarde. 

 

 Openluchtverzamelingen


Hou je van tuinieren? Dan is een rondleiding door onze openluchtverzamelingen helemaal je ding. Alle planten hier zijn winterhard: er is dus het hele jaar iets te zien. Trek je laarzen aan en ga op zoek naar de dwergkastanjes of de sneeuwklokjesboom. 

 

 Geneeskrachtige planten


Een boeiende rondleiding waarin je tientallen soorten planten leert kennen die medicinale stoffen leveren, van homeopathische middelen tot geneesmiddelen tegen kanker.

 

Wild Meise


Een groot deel van de Plantentuin wordt beheerd als natuurlijke biotoop. Hier groeien inheemse orchideeën, lopen reeën rond en kabbelen bronbeekjes. Verspreid over de Plantentuin groeien ook spontaan heel wat soorten korstmossen en paddenstoelen, waarvan sommige erg zeldzaam zijn. Ook de voorjaarsbloeiers zijn prachtig om te zien.


Stevige schoenen aanbevolen!

 

Achter de schermen


Neem een kijkje achter de schermen. Welke planten onderzoeken de wetenschappers van de Plantentuin? Hoe ziet een herbarium eruit, en wat is een genenbank?

Deze rondleiding wordt enkel aangeboden op weekdagen.

 

 

Er zit muziek in


Er zit muziek in hout … je moet ze er alleen uit krijgen. Verrassend veel onderdelen van muziekinstrumenten worden van hout gemaakt: gitaarhalzen en strijkstokken, maar ook orgelpijpen, stemblokken, pianotoetsen... Daarvoor worden onder meer buxus, bamboe, slangenhout, pruimenhout en kalebassen gebruikt. Een rondleiding op maat – in meer dan één betekenis!

 

 500 miljoen jaar evolutie


Reis terug in de tijd en ontdek hoe planten er al 500 miljoen jaar in slagen op het land te overleven - van oerbacteriën over algen, wolfsklauwen en paardenstaarten tot de bloemplanten die onze planeet zo succesvol gekoloniseerd hebben.