EXPO: Botanische scenografie
-
28 mei-3 augDeze activiteit zit inbegrepen in het dagticket. Dit dagticket geeft je toegang tot de hele Plantentuin.
Van 28 mei tot 3 augustus tonen de studenten van de opleiding Interieurarchitectuur aan de KU Leuven de resultaten van hun bachelorproef met ruimtelijke ontwerpen in de galerijvleugel van het bijzondere Herbariumgebouw *.
Twintig studenten lieten zich inspireren door de unieke context en collectie van de Plantentuin voor hun ontwerpen, onderzoek en exploratief werk.
Botanical Scenography is een ontwerpstudio die via ontwerpend onderzoek de ruimtelijke interactie verkent tussen botanisch onderzoek en maatschappelijke thema’s of verhalende contexten. De site van Plantentuin Meise vormde gedurende 6 maanden het inhoudelijke decor om te ontdekken en te onderzoeken.
De studenten observeerden en tekenden ter plaatse in de tuin, namen deel aan rondleidingen en kregen exclusief toegang achter de schermen van de Plantentuin: het wetenschappelijke onderzoek en het educatieve programma.
Dit exploratief onderzoek werd verder onderbouwd met thematische research en kreeg vorm in een scenografische installatie of belevingsruimte.
De installaties behandelen uiteenlopende thema’s zoals groei, wetenschap, verval, infuus, herinnering, projectie, verzamelen, stilte en transformatie. Elke installatie ontstaat uit persoonlijke observaties, ontwerpend onderzoek en ruimtelijke experimenten.
De fictieve projecten nodigen bezoekers uit om te dwalen, te vertragen, te verbeelden, te ervaren, te leren, te bevragen — en ook om los te laten.
Praktisch
- Wanneer? van 28 mei tot 3 augustus, tijdens de openingsuren van de Plantentuin
- Waar? Galerijvleugel van het Herbariumgebouw, via Ingang Keizerin Charlotte
*Het Herbariumgebouw, opgetrokken tussen 1959 en 1962, is een uitzonderlijk beschermd voorbeeld van naoorlogs modernistisch brutalisme. Binnenkort wordt het gebouw op respectvolle wijze gerenoveerd en uitgebreid. De uitbreiding vertrekt vanuit een circulaire benadering, met het oog op een toekomstgerichte huisvesting van het wetenschappelijk programma en de duurzame consolidatie van de herbariumcollectie. Het ontwerpteam bestaat uit Robbrecht en Daem architecten, SumProject, Barbara Van Der Wee architects en Baro Architectuur. |