We Dig BIo

Help mee om onze natuurhistorische collecties te digitaliseren
do 12 okt 10:00 - 16:00
12 okt
10:00 - 16:00

Doe je mee met de transcribathon?

Transcribathon ... wat is dat? Dit is een transcriptie-evenement waarop we iedereen die geïnteresseerd is, uitnodigen om in de Plantentuin, samen met het herbariumpersoneel, gegevens van herbariumetiketten in te voeren op het burgerwetenschapsplatform www.doedat.be.

Jaarlijks worden er wereldwijd, op hetzelfde moment, transcribathons georganiseerd onder de noemer WeDigBio (Worldwide Engagement for Digitizing Biocollections, wereldwijde inspanning voor de digitalisatie van natuurhistorische collecties). 

Tijdens WeDigBio zullen er mensen wereldwijd zoveel mogelijk gegevens van natuurhistorische collecties invoeren via verschillende online platformen. Ook Plantentuin Meise doet hieraan mee via www.doedat.be!

Gedurende dit evenement willen we graag onze mossenprojecten (Mossen uit de collectie Van Heurck) volledig afgewerkt krijgen. Doe je ook mee? Nadien worden alle gegevens die tijdens deze transcribathon worden ingevoerd, online gezet op het virtueel herbarium van Plantentuin Meise www.botanicalcollections.be zodat deze ontsloten en gebruikt kunnen worden door iedereen ter wereld!

Praktisch

  • We organiseren we op donderdag 12 oktober 2023 een live transcriptie-moment in het kasteel van Plantentuin Meise van 10 tot 16u. 
  • Je kan deze dag dus aansluiten wanneer je wil, het Doe-Dat team zal doorlopend aanwezig zijn. Zij zullen ook zorgen voor een hapje en een drankje. 
  • Indien je aan dit evenement wil deelnemen, dan vermeld je aan de kassa van de Plantentuin het codewoord “transcribathon” zodat je gratis binnen kan. De kasamedewerker bezorgt je dan een ticket met barcode.
  • Kan je niet live aanwezig zijn, dan kan je ook online meedoen via Zoom.
  • Wil je er graag bij zijn, live of online? Schrijf je dan in via deze link.
  • Naast het helpen met de transcripties van etiketgegevens is dit ook een uitgelezen moment om je vragen te stellen aan onze ervaren medewerkers in verband met onleesbare etiketten of andere problemen bij het overschrijven van de etiketten op herbariumspecimens.
  • Wil je ook graag eens een kijkje achter de schermen van het herbarium dan kan dit ook op deze dag! Om 09.30 zal de curator jullie meenemen op een unieke rondleiding zodat jullie te weten komen waarom deze transcripties zo belangrijk zijn. 

Wil je er graag bij zijn, live of online? Schrijf je dan in via deze link.

Ik doe graag mee

Meer info kan je vinden op wedigbio.org (in het Engels) en www.doedat.be.


Tot dan!