Iedereen onderzoeker

Plantentuin Meise doet mee!
16 okt

Citizen science en De Krook maken bezoekers
warm voor wetenschappelijk
onderzoek 

(Ceci est une activité en néerlandais)

(This is an activity in Dutch)

Citizen science

Van 1 oktober tot en met 24 november staat De Krook in Gent helemaal in het teken van citizen science. Het brede publiek kan er kennismaken met 13 burgerwetenschapsprojecten in Vlaanderen die in 2018 financiële ondersteuning kregen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie, en zelf deelnemen aan het onderzoek via interactieve workshops.

Bij citizen science of burgerwetenschap kunnen burgers, ongeacht hun achtergrond, meewerken aan wetenschappelijke projecten. Citizen science is steeds een win-winsituatie; onderzoekers krijgen hulp van het publiek bij het uitvoeren van wetenschappelijke taken, terwijl burgers inspraak of inzicht krijgen in het wetenschappelijk proces en de resultaten ervan.

 

 

Plantentuin Meise doet mee!

Ken je deze plant?

De Reuzenberenklauw is een uitheemse invasieve soort die behoort tot de familie van de schermbloemigen zoals ook onze wortel en venkel. Deze soort is afkomstig uit de Kaukasus en werd reeds vanaf het begin van de 19de eeuw bij ons ingevoerd als sierplant. Sinds dan heeft de plant zich over heel Vlaanderen verspreid (voornamelijk in bermen) waar hij de diversiteit aan planten stevig terugdringt met zijn gigantische bladeren en gestalte. Contact met het sap van deze plant kan bij blootstelling ernstige huidirritaties veroorzaken. 

 

Plantentuin Meise doet onderzoek naar dit soort “ongewenste” planten. Aan de hand van individuele waarnemingen kunnen we te weten komen waar de planten zich vroeger en nu bevinden en hoe sterk ze hun areaal uitbreiden. Ons herbarium herbergt zo een collectie van meer dan drie miljoen individuele waarnemingen, allemaal gedroogde planten die voorzien zijn van etiket met informatie over vindplaats en datum van inzameling.

 

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons op 16 oktober in De Krook meehelpen deze gegevens over te schrijven via ons DoeDat platform. Ontdek tijdens deze “Transcribathon” niet alleen de eetbare schermbloemigen maar ook de dodelijke … en vooral de uitheemse soorten die nu in opmars zijn. 

Iedereen is welkom!

 

Praktisch

De transcribathon zal doorgaan in de nieuwe Gentse stadsbibliotheek De Krook tussen 14u00 en 17u00 (waar?).  Vooraf inschrijven kan via deze link, dit geeft ons een idee hoeveel deelnemers we kunnen verwachten.

 

Woensdag 16 oktober
De Krook (Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
14u-17u (doorlopend)
Lokaal Twistappel

Onderdeel van:
Herfst
Workshops