Workshop botanisch tekenen

met Anita Walsmit Sachs
za 16 mrt 10:00 - zo 17 mrt 16:30
16 mrt
-
17 mrt
Vanaf 10:00

Gerenommeerd botanische tekenares Anita Walsmit Sachs geeft ook dit jaar een cursus botanisch tekenen aan zowel gevorderde tekenaars als aan beginnende tekenaars.

Botanisch tekenen is een eeuwenoud ambacht. Je tekent zo natuurgetrouw mogelijk planten, bloemen en vruchten na. 

De cursisten krijgen zoveel mogelijk individuele begeleiding tijdens de cursus, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan werken.

Workshop botanisch tekenen: praktisch

  • op 16 en 17 maart (telkens van 10 u. tot 16.30 u.) 
  • prijs 160 euro
  • dranken (koffie, thee en water) & broodjeslunch zijn inbegrepen in de prijs

Annuleringsvoorwaarden

Tot 10 dagen voor aanvang van de cursus is er geen annuleringskost. Vanaf 10 dagen voor aanvang van de cursus wordt 50 % van de cursusprijs aangerekend. Vanaf 24 uur voor aanvang wordt het volledige cursusgeld ingehouden. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk om medische redenen en mits voorleggen van een doktersattest.

Wist je dat botanisch tekenen al eeuwenlang in Plantentuin Meise beoefend wordt?

Het beschrijven van een nieuwe soort door plantkundigen gebeurt volgens bepaalde regels die zijn vastgelegd in een codex voor botanische nomenclatuur of ‘hoe krijgen planten een nieuwe naam’. 

Eén van de elementen van een geldige beschrijving van een nieuwe plantensoort is een botanische tekening. Zo kan je de karakteriserende kenmerken van de soort illustreren door bv een detail uit te vergroten.

Nog voor de ontdekking van de fotografie was een tekening de enige manier om kenmerken visueel voor te stellen. Toch heeft ze ook vandaag nog haar nut. Een tekening kan immers bepaalde kenmerken uitvergroten of imperfecties, zoals insectenvraat of beschadigingen, verbeteren.

Eerst in potlood, daarna in Chinese inkt, de kennis en kunde die nodig zijn maken van botanisch tekenen een ambacht op zich. In Plantentuin Meise werken drie botanische illustratoren.