Workshop botanisch tekenen

met Anita Walsmit Sachs
za 7 okt 10:00 - zo 8 okt 16:30
7 okt
-
8 okt
Vanaf 10:00
 • 7 okt
  -
  8 okt
  Vanaf 10:00
  Plantentuin Meise

Gerenommeerd botanische tekenares Anita Walsmit Sachs geeft ook dit jaar een cursus botanisch tekenen aan zowel gevorderde tekenaars als aan beginnende tekenaars.

Botanisch tekenen is een eeuwenoud ambacht. Je tekent zo natuurgetrouw mogelijk planten, bloemen en vruchten na. 

De cursisten krijgen zoveel mogelijk individuele begeleiding tijdens de cursus, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan werken.

Workshop botanisch tekenen: praktisch

 • op 7 en 8 oktober (telkens van 10 u. tot 16.30 u.) 
 • prijs 160 euro

Annuleringsvoorwaarden

Tot 10 dagen voor aanvang van de cursus is er geen annuleringskost. Vanaf 10 dagen voor aanvang van de cursus wordt 50 % van de cursusprijs aangerekend. Vanaf 24 uur voor aanvang wordt het volledige cursusgeld ingehouden. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk om medische redenen en mits voorleggen van een doktersattest. 

 

Wist je dat botanisch tekenen al eeuwenlang in Plantentuin Meise beoefend wordt?

Het beschrijven van een nieuwe soort door plantkundigen gebeurt volgens bepaalde regels die zijn vastgelegd in een codex voor botanische nomenclatuur of ‘hoe krijgen planten een nieuwe naam’. 

Eén van de elementen van een geldige beschrijving van een nieuwe plantensoort is een botanische tekening. Zo kan je de karakteriserende kenmerken van de soort illustreren door bv detail uit te vergroten.

Nog voor de ontdekking van de fotografie was een tekening de enige manier om kenmerken visueel voor te stellen. Toch heeft ze ook vandaag nog haar nut. Een tekening kan immers bepaalde kenmerken uitvergroten of imperfecties zoals insectenvraat of beschadigingen verbeteren.

Eerst in potlood, daarna in Chinese inkt, de kennis en kunde die nodig zijn maken van botanisch tekenen een ambacht op zich. In Plantentuin Meise werken drie botanische illustratoren. Op dit moment zijn ze vollop bezig met tekeningen voor de nieuwe uitgave van de Flora van België.