zo 24 nov 13:00 - 17:00

Dag van de Wetenschap

Een blik achter de schermen van de onderzoekswereld van de Plantentuin
24 nov
13:00 - 17:00

Op De Dag van de Wetenschap krijg je de kans om eens een blik achter de schermen te werpen in diverse bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen in Vlaanderen en Brussel. Wetenschappers tonen je op zondag 24 november met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn aan de hand van een heleboel gevarieerde workshops, boeiende demonstraties, toffe experimenten en interessante tentoonstellingen.

Ook de wetenschappers van Plantentuin Meise staan voor je klaar en zetten twee projecten in de schijnwerpers.

HOUT, FANTASTISCH PRODUCT VAN DE NATUUR!

Hout is het meest voorkomend product van de levende natuur. Het leeft, het groeit, het ademt, het past zich aan, het sterft. Het geeft stevigheid aan de boom en voorziet de boomkruin van water.

Het is zo veelzijdig dat het evenveel toepassingen kent als onze geest kan bedenken. 

Ontdek het allemaal in het HOUtlab, het nieuwe houtmuseum van Plantentuin Meise. Je maakt er op een hedendaagse en interactieve wijze kennis met alle aspecten van hout: van duurzaam bouwmateriaal dat mee het klimaat helpt stabiliseren tot de microscopische geheimen die de eigenschappen van hout verklaren. Spoor zelf op met behulp van een microscoop welk hout je onder je neus hebt liggen. 

PLANTEN REIZEN DIGITAAL DE WERELD ROND!

Sinds 2015 zet Plantentuin Meise volop in op de digitalisering van het herbarium, de 4 miljoen tellende gedroogde plantencollectie. De Plantentuin liet tussen 2015 en 2018 al 1,2 miljoen specimens van haar Afrikaanse en Belgische herbarium digitaliseren. Dit jaar zijn ze begonnen met het digitaliseren van het algemene herbarium. Alles gebeurt met behulp van een heuse digitalisatiestraat! 

Ontdek dit staaltje van techniek en neem een kijkje achter de schermen van het herbarium.

Dankzij de digitalisering kan iedereen nu via het online platform ‘botanicalcollections.be’  voortaan van waar ook ter wereld foto’s en data van het herbarium downloaden en bestuderen.

Praktisch

  • Van 13 u tot 17 u
  •  De Dag van de Wetenschap is gratis voor de bezoeker.
Onderdeel van:
Herfst
Beleven

Bekijk onze thema's