Duizenden Klaprozen

Voor de vrede
1
nov
-
30
nov

Een vredesduif gevormd door duizenden klaprozen

Op 11 november 2018 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Na de Grote Oorlog werd het voor de mensheid steeds duidelijker hoe belangrijk vrede en een goede samenwerking zijn.
Ook Plantentuin Meise draagt samenwerking hoog in het vaandel. De volgende twee mooie projecten zijn hier het resultaat van!

 

Duizenden klaprozen voor de vrede

 

Plantentuin Meise herdenkt de vrede heel de maand lang met een assemblage van duizenden ‘klaprozen’ die samen een gigantische vredesduif vormen – een symbool van leed, maar ook van hoop.
De klaprozen zijn geen echte bloemblaadjes, maar gemaakt van de rode doppen van petflessen. Het unieke procedé werd ontwikkeld door Pieter Franck, verantwoordelijke Events Creatie & Productie van Plantentuin Meise. Hij werkte hiervoor samen met verschillende organisaties:

Jeugdhuis Aalst, dat normaal zakken vol petflesdopjes in alle kleuren inzamelt voor het BCG (Belgisch Centrum voor Geleidehonden), sorteerde nu de rode dopjes eruit. Vrijwilligers smolten en krulden de rode dopjes om tot bloemblaadjes. En vervolgens monteerden leerlingen van BuSO Sint-Franciscus in Roosdaal de gesmolten dopjes met veel zorg tot heuse klaprozen.WeDigBio

Op 11 & 12 november organiseert Plantentuin Meise het event WeDigBio! Meerdere wetenschappelijke instituten ter wereld zetten hun historische collecties – ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed – op de voorgrond.
Plantentuin Meise geeft – symbolisch op deze 11 november – de Belgische herbarium specimens van de papaverfamilie (Papaveraceae) vrij op het burgerwetenschapsplatform DoeDat.

Iedereen is bij deze hartelijk uitgenodigd om samen met medewerkers van de Plantenuin gegevens van dit erfgoed in te voeren!

Dit kan zowel op 11 & 12 november vanaf 13u in het kasteel. Je blijft zolang je wil, alles mag en niets moet. Vooraf inschrijven is niet nodig.


Breng dus in de maand november zeker een bezoekje aan het Kasteel, bewonder de klaprozen vanop het dak, en spring op 11 en/of 12 november binnen (in de Brabantzaal) waar je etiketgegevens van de Belgische papavers kan invoeren.

 

Bekijk onze thema's