Musa n°67 - Herfst 2021

 
     
 

  • Plantentuin Meise 2.0

Sinds 30 juni heeft Plantentuin Meise een nieuw gezicht! EInd april 2021 werd de ingang Meise -dorp in gebruik genomen en op 30 juni werd de hoofdingang "Keizerin Charlotte" geopend met een nieuw onthaalgebouw en - plein. Deze onthaalzone is het vertrekpunt voor elk bezoek aan de Plantentuin en huisvest ook de nieuwe Tuinwinkel. Daarnaast kreeg de Vlaamse Hoeve ook een grondige opknapbeurt. Vanaf nu kan je hier een tentoonstelling bezoeken, zetten we deze mooie ruimte in voor verhuur en kunnen internationale wetenschappelijke bezoekers hier ook verblijven. Aan de overkant verwelkomen twee nieuwe tuinen de bezoekers: de Middeleeuwse Tuin, een moderne knipoog naar de eerste tuinvorm in de geschiedenis, met eetbare planten, nutsplanten, geneeskrachtige en aromatische planten, en de Geuren - en Kleurentuin  waar planten groeien waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen. Een laatste tuin, de Culinaire Tuin, gelegen achter het restaurant de Oranjerie, heeft zijn vroegere culinaire roeping teruggekregen.Je ontdekt er ook de planten die in onze streken werden gegeten, van oudsher tot hedendaags. Nieuwe bewegwijzering en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein. Vier thematische wandelingen nodigen de bezoeker uit om het domein in zijn eigen tempo te ontdekken: de Seizoenswandeling, Mensen en Planten, de Wereldtuin en de Historische Tuinwandeling. Het enige wat je te doen staat, is al deze nieuwigheden komen ontdekken!

> Meer info

 
 

  • De nieuwe Tuinwinkel

In het nieuwe onthaalgebouw van de Plantentuin, vind je gloednieuwe Tuinwinkel terug. De winkel is groter en moderner en biedt een ruim en uniek assortiment producten, zorgvuldig geselecteerd en geïnspireerd door de natuur: tuinboeken, boeken over natuur- of bloemsierkunst, souvenirs, educatieve spelletjes voor kinderen... Plaatselijke fabrikanten krijgen een ereplaats, evenals artisanale producten. Het biedt ook een mooie selectie van tuin- en kamerplanten. De Tuinwinkel ligt vlak voor de Ingang keizerin Charlotte en is dus gratis toegankelijk zonder dat je de Plantentuin hoeft te bezoeken. Je bent van harte welkom om te komen snuisteren en ons mooie assortiment te ontdekken of een origineel cadeau te vinden voor een verjaardag of de feestdagen. In het toeristisch infopunt in de winkel maak je kennis met een waaier aan activiteiten in Vlaams-Brabant, die je kan combineren met een bezoek aan de Plantentuin. Er is altijd een goede reden om naar de winkel te komen!

 
 
  • De allereerste Vriendendag

Op zondag 19 september ging de eerste groots opgezette Vriendendag door. We verwenden de vrienden van de Plantentuin met een uitgebreid gamma aan activiteiten rond het thema ‘Eten en drinken’. Wat stond er zoal op het menu? Uiteraard stond de Culinaire tuin met de mooie Tuinkeuken in het midden van de belangstelling . We boden workshops rond koken met seizoensgroenten en fermenteren aan. Onze tuinier Pieter vertelde met passie over de verschillende hopsoorten met als afsluiter een lekkere bierproeverij. We trakteerden de jeugd op een workshop ‘smoothies maken’. Verder zetten we koffie in de kijker met geleide bezoeken aan de koffietentoonstelling en een ‘meet and greet’ met onze koffie-onderzoekers. Vele vrienden genoten ook van de rondleiding ‘Mensen en Planten’. In en rond het Plantenpaleis kon het publiek kennismaken met allerhande Afrikaanse specialiteiten. Van koffie uit de Kivustreek over huidverzorgingsproducten met baobab en cacao uit Ivoorkust, tot heerlijke slakken in een pittig sausje uit Kameroen, of frietjes op z’n Nigeriaans. En dan vergeten we nog de demo rond het maken van vegetarisch broodbeleg, de proeverij van bio-appelsap, de creatieve activiteiten voor de kleintjes … en veel meer leuks en lekkers.Het werd een fijne dag die door velen – letterlijk en figuurlijk – gesmaakt werd.

Wil jij volgende keer ook van de partij zijn? Koop een Vriendenkaart en geniet van alle voordelen die ermee gepaard gaan. Voor meer info, klik hier.

 
 

  • IZABEL project

Vele plantensoorten komen vandaag de dag nog slechts voor in kleine geïsoleerde populaties of zijn reeds verdwenen. Hun spontane terugkeer naar herstelde habitats wordt vaak beperkt door het ontbreken van een langlevende zaadvoorraad in de bodem en de beperkte mogelijkheid tot verspreiding in een versnipperd landschap. Het versterken van afnemende populaties of het herintroduceren van soorten op plaatsen waar zij zijn verdwenen, is vaak een noodzakelijke maatregel om de diversiteit van plantengemeenschappen in stand te houden. Daarom slaan Plantentuin Meise en Natuurpunt tot eind 2023 de handen in elkaar in een nieuw project met de naam "IZABEL", een acroniem voor 'inzamelen van zaden van de Belgische flora'. Samen met vrijwilligers van Natuurpunt worden zaden van verschillende plantensoorten in Vlaanderen verzameld volgens een strikt protocol. De Plantentuin slaat vervolgens deze zaden op in onze  zaadbank om in de toekomst te kunnen gebruiken bij herintroductie- of natuurherstelprojecten. Op die manier wil Plantentuin Meise  ook haar missie realiseren om 75% van alle bedreigde Belgische plantensoorten ex situ te bewaren (tegenover 44% nu) in het kader van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (VBD).

> Lees ons persbericht.

 
 

 

 

  • Nieuw rapport over de toestand van de bomen in de wereld

Het allereerste wereldwijde rapport over de status van de bijna 60.000 bekende boomsoorten in de wereld is gepubliceerd door Botanic Gardens Conservation International (BGCI). Het verslag dat de werkzaamheden van de Global Tree Assessment (GTA) bundelt, is de bekroning van vijf jaar onderzoek om de belangrijkste leemten in de inspanningen voor het behoud van bomen op te sporen. Het is één van de eerste evaluaties van bedreigde bomen in de wereld, waaraan ook Plantentuin Meise een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Volgens het rapport wordt niet minder dan 58% van de wilde boomsoorten in Europa met uitsterven bedreigd, vergeleken met 30% wereldwijd, en zijn meer dan 440 boomsoorten bedreigd, wat betekent dat er minder dan 50 exemplaren in het wild overblijven. Landbouw, houtkap en veeteelt zijn hier de grote boosdoeners, maar klimaatverandering en extreme weersomstandigheden zijn de opkomende risico’s. Het verslag geeft echter een sprankje hoop voor de toekomst: ten minste 64% van alle boomsoorten is te vinden in ten minste één beschermd gebied, en ongeveer 30% in botanische tuinen, zaadbanken of andere ex situ-collecties wereldwijd. Het rapport bevat ook aanbevelingen voor de instandhouding en het herstel van bedreigde soorten.
> Lees ons persbericht.

 
   

 
   
 

Door de Covid 19-omstandigheden kunnen wij op dit moment geen zekerheid geven of bepaalde activiteiten kunnen doorgaan. Wij raden je aan om onze kalender op de website te raadplegen. Bedankt voor het begrip.

  • Bosbaden voor volwassen (3/10/21 & 14/11/21)
  • Bosbaden voor kinderen (2/10/21 & 13/11/21)
  • Expo «  NATUUR IN MINIATUUR » (tot 13/02/22)
  • Expo «Straffe Koffie » (tot 18/04/22)
  • Wervelende herfst met Koning Amaryllo (21/09/21 - 20/12/21)
  • Workshop Botanisch tekenen (16 & 17/10/21)
  • Griezeltocht (30-31/10/21 & 5-6/11/21)
  • Verwonder-Je-Voeten-Pad (tot 15/11/21)
  • GPS-zoektocht (tot  31/12/21)
  • Kookworkshops voor volwassenen (22/10/21 & 26/11/21)

Koop een Vriendenkaart van de Plantentuin en bezoek ons een heel jaar lang of neem een MuseumPass waarmee je de Plantentuin en meer dan 170 andere Belgische musea kan bezoeken

> Bezoek onze website voor meer activiteiten

 

 

 
 

  • Mycorrhiza’s

Onze loofbomen verkleuren in de herfst en verliezen hun bladeren, op de bosgrond verschijnen paddenstoelen. De bomen en de paddenstoelen staan ogenschijnlijk los van elkaar, maar niets is minder waar. 

Vrijwel alle planten leven samen met schimmels. In een voor ons onzichtbare bodemwereld zijn plantenwortels en schimmels met elkaar verbonden. Ze vormen ondergronds een netachtig, verstrengeld netwerk, ook wel wood wide web genoemd. De schimmels van dit netwerk worden mycorrhiza genoemd, letterlijk betekent dit schimmelwortels. 

Het samenleven tussen planten en mycorrhiza is een symbiose, voordelig voor beide partners. De mycorrhizahyfen zijn vijftig keer dunner dan de dunste plantenwortels en kunnen meer dan honderd keer zo lang worden. Ze zorgen ervoor dat een plant toch voldoende water en mineralen uit de bodem verkrijgt.  De plant voedt de schimmel in ruil voor geleverde diensten gemiddeld met ongeveer 30% van zijn suikervoorraad. 

Er zijn endomycorrhiza en ectomycorrhiza. In de eerste groep leven de schimmels in de wortelcellen van de plant. Ze vormen de grootste groep en deze schimmels maken geen zichtbare bovengrondse vruchtlichamen. Planten die samenleven met deze endomycorrhiza zijn de orchideeën, de tropische bomen, de meeste landbouwgewassen en kruidachtige planten. De stofzaadjes van de orchidee behoren tot de kleinste plantenzaadjes ter wereld en kunnen enkel ontkiemen men hun specifieke endomycorrhiza. De ectomycorrhiza daarentegen omwikkelt de plantenwortels en leeft tussen de wortelcellen van de plant. De belangrijkste bomen in het noordelijk halfrond leven samen met deze ectomycorrhiza. Veel  paddenstoelen die we vinden rond bomen zoals vliegenzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen en ook de ondergrondse truffels zijn vruchtlichamen van deze ectomycorrhiza. 

Zonder elkaar kunnen planten en mycorrhiza niet overleven. In de loop van de evolutie hebben ze manieren ontwikkeld om hun relatie in evenwicht te houden. Ze hebben een “verweven leven”.

 
 

 

 
 

  • Sven's drinkfles

Sven Bellanger is botanisch illustrator bij Plantentuin Meise. Zijn wetenschappelijke tekeningen, met een volmaakt estheticisme dat geen afbreuk doet aan de nauwgezetheid, illustreren talrijke publicaties van onze onderzoekers. En ook deze mooie duurzame drinkfles, met tekeningen van de Belgische flora! Te ontdekken in onze Tuinwinkel.

Prijs: 19,95 €.


Te koop in de Tuinwinkel

 
 

 

  • Talina Bissap

Onze Tuinwinkel stelt je 'Talina Bissap' voor, een nieuwe 100% natuurlijke, biologische hibiscusdrank gemaakt in België. De fabrikanten selecteerden de biologische grondstoffen zorgvuldig. Hibiscus is rijk aan vitamine C en antioxidanten en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Talina Bissap is een kwaliteitsproduct, zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen, met een laag suikergehalte.

Prijs: €2.80


Te koop in de Tuinwinkel

 
     
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Katrien Clarysse, Koen Es, Sandrine Godefroid, Franck Hidvégi, Jutta Kleber, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Marc Sosef, Wesley Tack, Manon van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wil je Musa ook ontvangen, klik hier.