Wilt u niet langer Musa ontvangen, klik hier en schrijf het woord
nr. 51, herfst 2017

Nieuws uit de Plantentuin

Niet te missen

Plant in de kijker

De Tuinwinkel

Er groeit iets in Meise!
Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • 150 meter regenwoud

Na jaren van renovaties opende het Plantenpaleis op 24/09 feestelijk de deuren. De regenwoudkas kreeg een grondige make-over met o.a. een avonturenpad door de kruinen van de bomen, een reconstructie van een plankwortelboom, een klaslokaaltje en een hoek helemaal aan Centraal-Afrika gewijd, compleet met Monguluhut en prauwen. Voortaan kan je genieten van maar liefst 150 m regenwoud. Ook de toegang aan de noordvleugel werd onder handen genomen zodat een glooiend pad het serrecomplex integraal toegankelijk maakt. De werken maken deel uit van het masterplan waarbij de Plantentuin tegen 2026 volledig gerenoveerd moet zijn. Deze eerste grote stap vieren we met Feest in het Plantenpaleis, iedere zon-en feestdag t.e.m. 26/11. Op het programma staat er o.a. proeven van bananenpoffertjes, Mongozobier, Afrikaanse frieten of zelfs insectenhapjes en verder live muziek, vertellingen, expo’s en rondleidingen. Bezoekers kunnen ook zelf de handen uit de mouw steken tijdens workshops voor jong en oud, meedoen aan wedstrijden en nog veel meer.

  • Samenwerking met Museumtuin Gaasbeek

Met de Open Monumentendag als startschot, lanceerde het Agentschap Plantentuin Meise een samenwerkingsakkoord met het Agentschap Natuur en Bos. Zo zullen de twee agentschappen kennis uitwisselen, gemeenschappelijke arrangementen aanbieden en elkaar promoten. Vooral met de Museumtuin van Gaasbeek komt er een nauwe samenwerking. Wat betekent dit nu concreet? Beide tuinen uit de Vlaamse Rand gaan elkaar meer bijleren over datamanagement, onthaal van bezoekers, opleidingen, promotie en vrijwilligerswerking. Ook de informatie over het beheer van levende collecties geven we aan elkaar door. Tot slot bieden we groepen en individuele bezoekers een voordelig arrangement aan met combitickets en wederzijdse kortingen. Met deze nieuwe samenwerking hopen we de beleving van bezoekers in Plantentuin Meise en de Museumtuin te verhogen.


  • DoeDat

In 2016 ging de digitalisering van start van een gedeelte van het herbarium van de Plantentuin, dat in totaal bijna 4 miljoen collectiestukken telt (link). Dagelijks passeerden 5000 exemplaren de hightechscanner. Daardoor is nu ongeveer één derde van onze collectie gedroogde planten gedigitaliseerd. De volgende fase is ondertussen gestart, namelijk de invoer in een gegevensbank van alle informatie die op de etiketten te vinden is. Deze bevatten een schat aan onmisbare informatie voor de wetenschap, maar zijn vaak handgeschreven. De ontcijfering en encodering hiervan is dan ook een echt titatenwerk en daarom doet Plantentuin Meise ook beroep op het iedereen via een crowdsourcingplatform. Crowdsourcing? Jawel, publieksraadpleging waarbij het grote publiek de wetenschappers helpt bij taken die anders niet realiseerbaar zijn. Dankzij het internet, kunnen tientallen of zelfs duizenden personen vanuit hun zetel een bijdrage leveren aan dit fantastische collectieve project. Tegelijkertijd is crowdsourcing ook een ideale gelegenheid om de banden tussen het publiek, de collecties en het wetenschappelijk onderzoek te versterken. Onder de naam DoeDat, zal het platform gelanceerd worden tijdens de ‘Dag van de Wetenschap’ op 26 november 2017. Wij rekenen ook op jou!

> Link: https://www.doedat.be

  • Een Europees congres over de herintroductie van soorten in de natuur

Op 11 en 12 oktober vond er in de Plantentuin een Europees congres plaats met als thema: ‘De herintroductie van soorten als middel om de ecologie van habitats te herstellen’. Plantentuin Meise organiseerde dit samen met de Europese Commissie en het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze ‘LIFE Platform Meeting’ bracht 62 experten uit 15 Europese landen samen. In elke van deze landen worden projecten gefinancierd door het Europese LIFE programma. Tijdens deze twee dagen wisselden wetenschappers, mensen ‘on the field’ en regionale terreinbeheerders hun kennis uit. Op die manier kwamen ze tot een mooie synthese waarin de beste methodes werden opgenomen voor het ecologisch herstel van habitats die aangetast werden door menselijke activiteit. Sinds 2013 is Plantentuin Meise partner in het LIFE-project ‘Grasland’, met als doel het herstel van de weiden en droge graslanden in het zuiden van ons land. De Plantentuin herintroduceerde daar sindsdien zo’n 9100 planten van vier soorten die met uitsterven bedreigd zijn: de arnica, de steenanjer, de mediterrane strobloem en het kluwenklokje. De resultaten waren bemoedigend en zorgden ervoor dat Plantentuin Meise sinds kort deel uitmaakt van twee internationale consortia: Ecological Restoration Alliance of Botanic Gardens en International Network for Seed-based Restoration.

> Website van het evenement: http://life-bnip.be/en/platform-meeting-reintroduction-of-species


  • Ecologisch herstel van vochtige gebieden in Vlaanderen

Het Laboratorium voor Algemene Plantkunde en Natuurbeheer (VUB) en Plantentuin Meise rondden recent samen een studie af die het belang aantoont van de diepte van het plaggen bij natuurherstel in vochtige gebieden in Vlaanderen. Plaggen is een techniek waarbij het oppervlakkige gedeelte van de grond afgestoken wordt. Deze studie toont aan dat hoe dieper men plagt, hoe beter het effect is voor het herstel van het abiotisch milieu (verhoging van de pH waarde en het waterniveau en vermindering van de ammonium- en aluminiumconcentratie). Toch vertaalt dit positief effect zich niet noodzakelijk in een natuurherstel op lange termijn. Want het blijkt dat slechts een minderheid van typische plantensoorten van deze vochtige gebieden, opnieuw tevoorschijn kwamen en zich konden handhaven. Bovendien vormden deze soorten maar een minderheid van de totale herstelde vegetatie. Verder toonde de studie ook aan dat plaggen weinig effect heeft in gebieden waar hoge concentraties atmosferische stikstof gemeten worden.

> De volledige studie kan u hier raadplegen

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Epiphyten

De epifyten zijn de nieuwe sterren van de gloednieuwe regenwoudkassen! Deze planten die bovenop andere planten groeien, hechten zich oppervlakkig vast aan de stammen en takken van bomen. Daar vinden ze namelijk voldoende licht. Vergis je niet, het zijn geen parasieten want ze tappen geen voedingsstoffen af van hun gastheer. Ze gebruiken deze laatste immers enkel als steun of groeiplaats.

Epifyten zijn over het algemeen aanwezig in gebieden waar er een hoge luchtvochtigheid heerst zoals in de regenwouden. Hoewel het in de regenwouden dagelijks regent, drogen de toppen van de bomen er paradoxaal genoeg zeer snel op. De epifyten moeten dus goed aan de droogte aangepast zijn. Snel water absorberen, water opslaan en het verlies van water beperken is de boodschap. Zo groeien de bladeren van bromelia’s bijvoorbeeld in de vorm van een trechter waarin regenwater kan opgevangen worden om vervolgens geabsorbeerd te worden via microscopische schubben op de bladeren.

Water opslaan is de strategie die verschillende orchideeënsoorten toepassen met hun verdikte stengel, pseudo-bulben en vlezige wortels. De bladeren zijn bij veel epifyten de bladeren ook bedekt met een dikke waslaag of haartjes die het zonlicht weerkaatsen. Ze beschermen zich op die manier de plant tegen uitdroging en oververhitting. Ontdek deze verschillende adaptaties en nog veel meer in de nieuwe regenwoudkassen waar de epifyten binnen handbereik zijn langs een avonturenpad in de hoogte.

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

  • Plantaardige douchegels

Verwen jezelf deze herfst! Ontdek in de Tuinwinkel de unieke lijn van plantaardige douchegels op basis van etherische oliën met een fluweelzachte textuur en 100% Belgisch. Het gamma bevat maar liefst tien intense, natuurlijke geuren. Kortom, een douchegel voor elke gelegenheid en voor elke stemming. De tien geuren zijn ook beschikbaar als etherische olie, geschikt om je eigen huisparfum te creëren.

Prijzen van € 29 tot 64. 
Te koop in de Tuinwinkel.

  • Mum Bier

‘MUM’ komt van het woord ChrysantheMUM en verwijst naar de Belgische roots van het product. Het is het eerste bier op basis van chrysantenextract en werd ontwikkeld door het West-Vlaamse Gediflora, een innovatief veredelingsbedrijf, gespecialiseerd in bolchrysanten. Beligan Mum Beer is een rijk amberkleurig bier dat gekenmerkt wordt door een complex, ietwat koppig aroma. Het chrysantenextract zorgt voor de unieke smaak. Zin in ééntje of wil je het graag delen met vrienden?

Prijs voor 1 flesje: € 3 of € 19 voor een geschenkpakket (4 flesjes en een glas)

Te koop in de Tuinwinkel.

Alleen in de Tuinwinkel vind je het betere tuinboek!

The place to be voor plantenliefhebbers!

Musa is de wetenschappelijke naam van de bananenplant.

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd of vertaald door Koen Es, Sandrine Godefroid, Franck Hidvégi, Emilia Van Roy et Manon Van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise & Eddy Vangroenderbeek.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.


Voor bezoekersinformatie klik hier.

Plantentuin Meise
Domein van Bouchout
Nieuwelaan 38
1860 MEISE

02 260 09 70
info@plantentuinmeise.beWilt u niet langer Musa ontvangen, klik en schrijf het woord unsubscribe in je mailbericht.