Plantentuin Meise

 Er groeit iets in Meise!

Universiteiten en hogescholen | Français

De studentenrondleiding

Voor bachelor- en masteropleidingen biedt de Plantentuin een georganiseerd bezoek aan. Hierbij krijgen de studenten een idee van wat er zich afspeelt in de Plantentuin zelf. Elk bezoek start in het Van Heurck-auditorium. De studenten krijgen een algemeen overzicht van de verschillende onderdelen van de Plantentuin en van het lopende onderzoek. Daarna kiest u drie locaties die elk op een andere manier de Plantentuin belichten. Telkens zal een van onze personeelsleden uw groep daar dan te woord staan en uitleg geven. Zo heeft u steeds de meest actuele informatie. Wij organiseren echter geen thematische bezoeken op aanvraag. Indien u een bepaald thema zou willen uitgewerkt zien dan kan u altijd met de educatieve dienst contact opnemen (koen.es@plantentuinmeise.be). Door het internationaal en meertalig karakter van de Plantentuin kan het uitzonderlijk voorvallen dat u een niet Nederlandstalige (Frans of Engels) uitleg krijgt. Wij brengen u hiervan vooraf op de hoogte. Uiteraard streven wij ernaar om het volledige bezoek in de taal van uw keuze te brengen.

Overzicht

 
Inleiding

De presentatie schetst in een half uur de geschiedenis van de Plantentuin en geeft een overzicht van de verschillende onderdelen van de instelling. Bibliotheek, Herbarium, Levende collecties en het actueel wetenschappelijke onderzoek worden kort uitgelegd. Er is een korte vraag-antwoordsessie voorzien.

 
Drie locaties naar keuze

1)       Het Algemeen Herbarium: bijna 4 miljoen specimens voor wetenschappelijk onderzoek

2)       Het Belgisch Herbarium: floristisch onderzoek

3)       De herbariumcollectie van aliens en invasieve plantensoorten

4)       De Bibliotheek: 4,5 km plantenboeken

5)       De rasterelektronenmicroscoop: hoe het allerkleinste plantendeeltje geen geheimen meer heeft

6)       De onderzoeksverzamelingen: de koffiefamilie of Rubiaceae

7)       De onderzoeksverzamelingen: wilde boonachtigen en zadenbank (om technische redenen enkel bezoek in groepjes van 10 personen, maximum 3 groepen per dag)

8)       De publieke kassen van het Plantenpaleis: 10.000 plantensoorten van mediterraan tot tropisch

9)       Openlucht verzamelingen: 8.000 plantensoorten uit de gematigde streken

10)       Wild Meise: de inheemse flora en fauna van de Plantentuin (! ver wandelen)

11)       Opkweek en vermeerderingszone van onze levende collecties

Wetenschappers of vakmensen van de Plantentuin vatten post op de door u gekozen 3 locaties, ze geven er wat uitleg en beantwoorden de vragen van uw groep. Vrijwilligers (stewards) vergezellen de werkbare deelgroepjes van max 30 studenten waarin uw groep wordt opgedeeld en zorgen dat ze mooi op tijd op de juiste locatie geraken.

 
Reserveren

U kan de studentenrondleiding reserveren via het reservatieformulier (PDF-file van 68.2 KB). Geef het aantal studenten op, de studierichting en een aantal data waarop het bezoek kan plaatsvinden.

U krijgt van ons een uitgewerkt programma terug.

 
Aantallen en begeleiding

Voor de studentenrondleiding kunnen wij maximaal 90 studenten per sessie ontvangen. Na de introductie wordt de groep opgesplitst in drie groepen van maximaal 30 personen. In de mate van het mogelijke sturen wij enkele van onze vrijwilligers als steward mee om de groep te begeleiden, dit is echter niet altijd mogelijk voorzie dus zelf voldoende begeleiders. Indien mogelijk vragen wij u om in totaal minstens drie begeleiders te voorzien. Deze begeleiders krijgen een detailplan met locaties en routes.

 
Duur

De studentenrondleiding duurt ongeveer 2 uur.

 
Kostprijs

De studentenrondleiding wordt gratis aangeboden aan alle bachelors en mastersopleidingen die de Plantentuin voor studiedoeleinden bezoeken.

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd