Plantentuin Meise

 Er groeit iets in Meise!

21 maart - 30 april 2018 (*) : Magnolia's | Français | English

Als de magnolia’s in bloei staan, kan je er niet meer omheen: de lente is begonnen! En als je

al die magnifieke magnolia’s in de Plantentuin hebt gezien, ben je die lange winter in één klap vergeten. Haal de gratis folder aan de kassa en doe de Magnoliawandeling op je eigen tempo.

(*) Wanneer de wandeling precies ingaat is afhankelijk van het weer. Zodra de magnolia’s vol in bloei staan is het parcours verkrijgbaar. Houd de website in de gaten!

Prijs inbegrepen in het toegangsticket


Magnolia's in de kijker

De Plantentuin bezit een collectie van tientallen wilde magnolia’s en  cultuurvariëteiten met prachtige namen als komkommermagnolia (Magnolia acuminata), regenschermmagnolia (Magnolia tripetala) of leliebloemmagnolia (Magnolia liliiflora).  We zetten naar jaarlijkse gewoonte deze verzameling in de verf met een magnoliaparcours.  Zo kom je bij onze mooiste exemplaren en leer je van alles bij over deze juweeltjes van de horticultuur.

Lentebodes

Magnolia’s zetten de lente in volle bloei.  Vele soorten bloeien al tijdens de eerste lentedagen, nog voor er bladeren aan de bomen staan.  Ze vallen daardoor extra op. Sommige planten produceren grote sierlijke bloemen, andere dan weer kleine of heerlijk geurende. 

Een lange geschiedenis

Magnoliabloemen zijn zowat de oudste bloemen die de evolutie ons nagelaten heeft.  Ze onstonden 130 miljoen jaar geleden.  De magnolia kreeg dan ook een ereplaats in de Evolutiekas van de Plantentuin. De Chinese soorten werden al meer dan 1000 jaar geleden door boeddhistische monniken als tempelboom verspreid.  De Noord-Amerikaanse soorten werden uiteraard veel later in Europa ingevoerd.  Het geslacht Magnolia werd genoemd naar  Pierre Magnol (1638-1715), directeur van de botanische tuin te Montpellier.  De kruisingen van soorten afkomstig van verschillende continenten leverde een groot aantal cultuurvariëteiten die voor de horticultuur erg belangrijk zijn. Vooral in de 19e eeuw werden vele van deze kruisingen door magnoliaverzamelaars uitgevoerd.  Er werd geselecteerd op bloemkleur, bloemvorm, tijdstip van bloei en vorm van de plant.  Tegenwoordig zijn er tientallen selecties verkrijgbaar. 

Laatste mode

De magnoliaveredeling gaat onophoudelijk voort.  Men zoekt steeds verder naar compacte groeivormen, bijzondere bladkleur of grotere bloemen.  De laatste trend is de veredeling met als doel de meest gele magnoliabloem, die tevens vorstresistent is, te bekomen.  De vorstresistentie is een must voor bepaalde delen van de VS en van Europa.  Niets is immers zo teleurstellend dan een boom vol bruin bevroren bloemen na een nachtje aprilvorst.  De zoektocht naar een gele bloem begon zowat 20 jaar geleden en groeide midden jaren ’90 uit tot een ware hype.  Sindsdien zijn er gele cultivars op de markt met namen die tot de verbeelding spreken zoals ‘Miss Honeybee’, ‘Sundance’, ‘Yellow Fever’ of ‘Banana Split’.  Soms is de gele kleur nog niet helemaal wat kwekers je graag zouden willen laten geloven.  In de Plantentuin kan je al vast kennismaken met enkele van deze gele cultivars.

 In eigen tuin

Magnolia’s, ze zijn onmisbaar in elke tuin.  De meeste magnolia’s houden van een humusrijke en vruchtbare bodem.  Ze passen in elke tuin, de kleinere selecties van de stermagnolia (Magnolia stellata) passen zelfs in een stadstuintje.

 

Alle info 02/260 09 70 of info@plantentuinmeise.be

Stevig schoeisel of laarzen aanbevolen!

Plantentuin Meise

Domein van Bouchout - Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (op 3 km van het Atomium)

A12 Brussel-Boom, uitrit 3 'Meise'

Openbaar vervoer: neem vanuit Station Brussel-Noord of vanaf metrostation Koning Boudewijn (metrolijn 6) de buslijn 250 of 251 van 'De Lijn'.

De Plantentuin is alle dagen open vanaf 9u30.

Het logo van Plantentuin Meise Even voorstellen | Opdracht | Geschiedenis | Vacatures | Vrijwilligers | PartnersSteun ons | Contact | © 2017 Plantentuin Meise Facebook Twitter Youtube Flickr Newsletter Issuu Scribd